Hlavní obsah

V Rusku zadrželi pašeráky meteoritů, které mířily do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští celníci objevili v podloudné letecké zásilce kameny, z nichž se vyklubaly kousky meteoritu. Pašeráci, kteří byli součástí organizovaného gangu, je chtěli vyvézt z Ruska do České republiky. O kuriózním případu ve čtvrtek informovala agentura AFP.

Článek

Pašeráci se o vyvezení kousků meteoritu pokusili před třemi měsíci. V celním prohlášení uvedli, že jde o stavební žulu, která má být použita k dekoraci kanceláří, řekla mluvčí celníků na letišti Domodědovo v Moskvě. "Ale našim agentům bylo hned jasné, že to žula zcela jistě není," dodala.

Dva pašeráci, kteří se pokusili vyvézt z Ruska také stříbrné starožitné předměty, zkameněliny, polodrahokamy a staré knihy, byli původně stíháni jen za falešné vyplnění celního prohlášení. Ale když se po třech měsících vyšetřování ukázalo, že tajemné kameny jsou kousky meteoritu, vyšetřovatelé zjistili, že pašeráci byli členy zločinecké sítě, jejíž součástí byli i vědečtí pracovníci.

"Byli součástí skupiny organizovaného zločinu. Měli v úmyslu propašovat z Ruska do České republiky dva kousky meteoritu, z nichž každý vážil kolem 100 gramů," řekla ruská mluvčí.

Oba muži byli v neděli zatčeni a za pašování jim hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám