Hlavní obsah

V regionu u Paříže se rozhořela válka gangů. Mladí se vraždí kapesními noži

– Paříž

Ve francouzském departementu Essonne jižně od Paříže se rozhořela válka tlup mladistvých delikventů. Během necelých 24 hodin byly při pouličních šarvátkách zavražděny dvě děti. Ve městě Saint-Chéron nejprve v pondělí ubodali 14letou dívku, v úterý byl v Boussy-Saint-Antoine o necelých 50 kilometrů dál zabit stejně starý chlapec. Informovaly o tom agentury AFP a AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bitka rivalských gangů ve Francii stála život 14letého chlapceVideo: Newsflare, AP

 
Článek

„Vyhřezl nám tu problém bojůvek mladistvých o teritoria. Nejde nezbytně jen o obce nebo části obcí, ale například jen o sousedství. A nemusí to ani souviset s obchodem s drogami,“ řekla agentuře AFP prokurátorka Caroline Nisandová.

Čtrnáctiletý chlapec v Boussy-Saint-Antoine v úterý podlehl bodným zraněním v oblasti žaludku, které utrpěl při pouliční bitce asi třicítky mladistvých. Další hoch, který při šarvátce utrpěl bodnořezné poranění na krku, byl vrtulníkem transportován do nemocnice, kde bojuje o život. Celkem sedm výtržníků policie pochytala a poslala do vazby.

Už o den dříve zemřela při střetu desítky členů mladistvých gangů v Saint-Chéron 14letá dívka. Policisté zadrželi šest mladistvých ve věku od 13 do 16 let a zajistili také vražednou zbraň – zavírací nůž Opinel.

Do ulic míří četníci

Vraždy spolu podle vyšetřovatelů zřejmě nesouvisí. Bezpečnostní složky přesto do oblasti povolaly posily. Útočníci byli v obou případech dopadeni, žádné bližší informace k jejich věku, motivu nebo identitě ale policie nezveřejnila.

Podle francouzského ministra vnitra Geralda Darmanina budou do ulic pětitisícového Saint-Chéronu nasazeny tři desítky četníků a ve srovnatelně velkém Boussy-Saint-Antoine budou hlídky posíleny o 60 policistů.

Násilí a kriminalita nezletilých uličníků ale netrápí jen zmíněná města, nýbrž celý departement Essonne. Jeho prefekt Eric Jalon proto svolal krizovou schůzku deseti nejpostiženějších obcí a městských aglomerací.

Reklama

Výběr článků

Načítám