Hlavní obsah

V primárkách francouzských socialistů se utká sedm kandidátů na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V lednových primárkách francouzské levice, z nichž vzejde oficiální kandidát na prezidenta za Socialistickou stranu (PS), se utká sedm kandidátů. Sdělili to v sobotu podle agentury Reuters pořadatelé primárek. Volby hlavy státu se budou konat na jaře příštího roku.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls je favoritem primárek socialistů.

Článek

Poté, co současný socialistický prezident François Hollande oznámil, že už nebude kandidovat, je za favorita primárek považován jeho bývalý premiér Manuel Valls. Ten je zástupcem liberálního křídla PS. Jeho největším rivalem je někdejší ministr hospodářství Arnaud Montebourg, který zastupuje levicové křídlo PS.

V primárkách, které se uskuteční 22. a 29. ledna, se utkají celkem čtyři členové strany, kromě Vallse a Montebourga ještě dva bývalí ministři školství Benoît Hamon a Vincent Peillon. O nominaci za socialisty usilují také dva zástupci zelených stran (François de Rugy a Jean-Luc Bennahmias) a jediná žena, představitelka radikální levice, bývalá ministryně bytové výstavby Sylvia Pinelová.

Předvolební průzkumy nedávají žádnému ze socialistů naději na postup z prvního kola prezidentských voleb, které se uskuteční 23. dubna. Očekává se, že v druhém kole se 7. května utkají kandidát umírněné pravice François Fillon, který nedávno jasně vyhrál primárky republikánů, a předsedkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. [celá zpráva]

O oslabení socialistů svědčí, že významné osobnosti levice Emmanuel Macron a Jean-Luc Mélenchon se rozhodli nezúčastnit primárek a kandidovat samostatně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám