Hlavní obsah

V Polsku hledají rodinu pro tříměsíční trojčátka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve východopolském Tarnowě se na přelomu roku narodila trojčata, jejichž matka je záhy opustila. Dodnes se nepodařilo najít rodinu, která by si troufla přijmout tři malé, zdravé děti pod svou střechu a poskytnout jim celkovou péči.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jde o to, aby po ztrátě biologických rodičů neztratila navzájem i sebe sama. Zatím jsou v péči náhradní rodiny, u které ale dlouhodobě či trvale zůstat nemohou,“ uvedla pro server Fakt.pl Sylwia Walaszeková-Banuchowá z Centra péče o opuštěné děti v Tarnowě.

Zdůraznila, že pro trojčátka hledají po celém Polsku domov a laskavé rodiče. Je obrovskou výzvou už tak najít rodinu pro jedno opuštěné dítě, pro tři je to pak obzvláště těžké. Sociální pracovníci z Tarnowa doufají, že se jim to podaří a sourozenci budou vyrůstat pohromadě, a ne odděleně, každý v jiné rodině.

Podle oficiálních statistik Hlavního statistického úřadu bylo v roce 2022 v celém Polsku přes 56 tisíc opuštěných dětí.

Náhradní rodiny můžou podle zákona vychovávat maximálně tři děti, které nemají vlastní rodinu, ale ne vždy je tento limit možné dodržet, protože je rodin nedostatek. Nejsou tak výjimečné případy, kdy se náhradní rodina stará i o pět opuštěných dětí, upozorňují polská média.

Uprchlice z Ukrajiny porodila trojčata

Evropa

Reklama

Související témata:
Náhradní péče

Výběr článků

Načítám