Hlavní obsah

Leppera ze Sebeobrany odvolali z polské vlády kvůli korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polský prezident Lech Kaczyński v pondělí na žádost premiéra Jaroslawa Kaczyńského odvolal z funkce místopředsedy vlády a ministra zemědělství Andrzeje Leppera. Vládní mluvčí Jan Dziedziczak oznámil, že to souvisí s vyšetřováním korupce v Lepperově straně Sebeobrana. Ta na protest opustila vládu, která ztratila křehkou většinu.

Článek

"Pokud se Sebeobrana rozhodne odejít z vlády, ztratíme většinu. Ztratíme-li většinu, budou volby," prohlásil státní tajemník v premiérově kanceláři Adam Lipiński.

Odvolání vicepremiéra podle Dziedziczaka souvisí s akcí protikorupční policie, která zatýkala v řadách Lepperova populistického hnutí Sebeobrana. "Jde o případ korupce velkého rozsahu. Dvě osoby byly zatčeny," prohlásil mluvčí. Podle polských médií je Lepperův poradce zapleten do vymáhání úplatku v řádu tří miliónů zlotých (skoro 23 miliónů Kč).

Lepper se brání

Lepper okamžitě uvedl, že vládu opouští a koalice se definitivně rozpadá: "To je konec koalice. Sebeobrana opouští vládu. Nebudeme se podílet na takové vládě." Odmítl, že jeho zatčený spolupracovník požadoval úplatek tří miliónů zlotých za změnu zařazení 35 hektarů půdy v Mragowu. Policie podle něj nemá žádné důkazy. Tvrdil také, že ho premiér přesvědčoval, aby podal demisi, ale Sebeobrana ve vládě zůstala. To odmítl.

"Točí se okolo mne divná a nečistá hra," dodal Lepper s tím, že agenti protikorupční policie bez jeho vědomí prohledali ministerstvo zemědělství a sídlo Sebeobrany.

O odchodu dalších ministrů Sebeobrany z Kaczyńského vlády má poslanecký klub hnutí rozhodovat zítra dopoledne.

Podivné kauzy Andrzeje Leppera

V minulosti Lepper čelil podezřením, že se podílel na "sexuálním zneužívání" pracovnic Sebeobrany, které prý práci a funkce získávaly za povolnost vůči prominentům hnutí. Obviněn však nakonec nebyl, ani testy otcovství neprokázaly podezření v tomto směru.

Jiný skandál se zase týkal poslaneckých směnek, které pod hrozbou výplaty vysoké částky zavazovaly zákonodárce k věrnosti Lepperovu hnutí. Tyto dluhopisy však během podzimní vládní krize zabránily premiérovi Kaczyńskému přetáhnout poslance Sebeobrany na svou stranu.

Na podzim nechal premiér vyhodit Leppera z vlády za ustavičnou kritiku rozpočtové politiky a vládního rozhodnutí vyslat polské vojáky do Afghánistánu. Posléze ho však musel vzít zpět, protože neměl většinu.

Kaczyňského konzervativního strana Právo a spravedlnost je u moci od voleb z října 2005 díky koalici s populistickým hnutím Sebeobrana a ultrakatolickou Ligou polských rodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám