Hlavní obsah

V Paříži odsoudili tři Čechy za napadení thajské politické uprchlice

Paříž

Soud v Paříži odsoudil tři Čechy za napadení thajské politické uprchlice Aun Nekoové v pařížské kavárně v listopadu 2019. Policie dva Čechy krátce po útoku dopadla a umístila je do preventivní vazby. Soud jim vyměřil tresty 26 měsíců odnětí svobody, většinu trestu už si tedy odpykali. Třetího muže soud v nepřítomnosti odsoudil na 30 měsíců a vystavil na něj zatykač za organizaci cíleného a plánovaného útoku, napsal deník Le Monde.

Foto: Profimedia.cz

Justiční palác v Paříži. Ilustrační foto.

Článek

Aun Nekoová, kritička thajské armády a krále a transgenderová žena, trávila v Paříži čas se svými přáteli, v několika případech rovněž politickými uprchlíky z Thajska, když ji napadla dvojice velkých svalnatých mužů s kapucemi na hlavě. Rány sklidil i hudebník Nitchivat Vannasiri, který se jí snažil pomoci. Útočníci se dali na útěk, napadení zavolali policii a přítel Nekoové je pronásledoval. O několik minut později policie oba útočníky zadržela, když se snažili ukrást skútr.

Vyšetřování ukázalo, že útok byl předem naplánovaný a nejspíš spáchaný na objednávku. Odsouzení Češi Jakub Hošek (26 let) a Daniel Vokál (28 let) se oba věnují smíšeným bojovým uměním MMA. Podle policie jejich cestu zorganizoval a letenky koupil třetí Čech, Petr Donátek, zakladatel školy bojových umění.

Thajský král brakuje národní poklad, do Bavorska přiletělo 14 plných letadel

Svět

Donátek podíl na útoku odmítá, tvrdí, že byl pouhý turista. Hošek se vyšetřovatelům přiznal, měl za napadení dostal 50 tisíc korun a Donátek měl podle něj útok natočit jako důkaz, píše Le Monde.

Podle Nekoové si útok na ni objednal přímo Bangkok za její kritiku krále a armády. V minulosti již mladá žena dostala četné výhrůžky na sociálních sítích. Kritika monarchie je v Thajsku trestným činem, Nekoová proto po převratu v roce 2014 uprchla přes Laos do Francie, kde dostala v roce 2015 politický azyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám