Hlavní obsah

V Nord Streamu chybí 50 metrů potrubí. Švédové zveřejnili první snímky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň/Stockholm
Aktualizováno

Dánské úřady v úterý potvrdily rozsáhlé poškození plynovodů Nord Stream 1 a 2 u dánských břehů v Baltském moři a uvedly, že příčinou byly silné výbuchy. Švédský deník Expressen zveřejnil první záběry poškozených produktovodů vedoucích z Ruska do Německa. Podle nich chybí až 50 metrů potrubí. Dohromady čtyři mohutné úniky plynu se na konci září vyskytly v mezinárodních vodách.

Podvodní záběry ukazují poškozené potrubí Nord StreamuVideo: Reuters

 
Článek

Kodaňská policie uvedla, že provedla řadu předběžných vyšetřování na místech trestných činů za asistence dánské armády a mimo jiné ve spolupráci s dánskou zpravodajskou agenturou DSIS.

Policie a DSIS se rozhodly zřídit společnou vyšetřovací skupinu, uvedla policie a dodala, že nelze říci, kdy bude vyšetřování dokončeno.

Švédská zpravodajská služba tento měsíc informovala, že její předběžné vyšetřování jiných dvou úniků z plynovodu blíže ke švédským břehům posílilo podezření z vážné sabotáže. Podle švédské prokuratury byly na místě vyzvednuty důkazy.

Foto: Expressen, Bez zdroje

Poškozený plynovod Nord Stream

Deník Expressen mezitím zveřejnil fotografie a video údajně zachycující poničené plynovody. Chybí podle něj nejméně 50 metrů kovového potrubí.

Podle Expressenu jsou je na videu vidět, jak 50 metrů plynovodu buď chybí, nebo se nachází pod mořským dnem. Na produktovodech jsou také vidět díry.

„Ohnutí tak širokého kovu, jaké vidíme, může způsobit jen extrémní síla,“ uvedl Trond Larsen, který řídil podvodní dron, jenž u plynovodu natáčel.

Animace ukazuje, jak mohla Nord Stream poškodit tajemná ruská ponorka

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám