Hlavní obsah

Vandal pokácel zřejmě nejznámější strom v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na čtvrtek někdo pokácel zřejmě nejznámější strom v Británii. Jednalo se o javor, který rostl nedaleko Hadriánova valu na severu Anglie a který v 90. letech proslavil film Robin Hood: Král zbojníků s Kevinem Costnerem v hlavní roli.

Foto: Lee Smith, Reuters

Pokácený javor, nejznámější strom ve Velké Británii

Článek

Javoru se z tohoto důvodu přezdívalo Strom Robina Hooda. V souvislosti s činem policie zadržela šestnáctiletého mladíka, píše server BBC News.

Pokácení stromu podle prohlášení šéfa místní policie Kevina Waringa „způsobilo hluboký šok, zármutek a zlobu v místní komunitě i mimo ni“.

Foto: Lee Smith, Reuters

Pokácený javor, nejznámější strom ve Velké Británii

Podle něj byl javor významným krajinným prvkem. Vyšetřování se stále nachází na začátku, a Waring proto vyzval veřejnost ke spolupráci. Britská média uvedla, že policie vzala do vazby šestnáctiletého mladíka, který s vyšetřovateli spolupracuje.

Foto: Lee Smith, Reuters

Pokácený javor, nejznámější strom ve Velké Británii

Strom proslavil film o Robinu Hoodovi z roku 1991 a v roce 2016 získal titul Anglický strom roku. Podle médií patřil k nejfotografovanějším rostlinám v Británii a pořídit si snímek jezdili do hrabství Northumberland na severovýchodě Anglie lidé ze širokého okolí.

Foto: Lee Smith, Reuters

Slavný javor ještě před tím, než byl pokácen

Mezi nimi byla dnes i Alison Hawkinsoná z Liverpoolu. „Byl to opravdový šok,“ řekla stanici BBC o svém pocitu, když se od hlídače národního parku dozvěděla, co se s javorem stalo.

Inspekce šetří nelegální vykácení starých buků v Krušných horách

Domácí

Reklama

Související témata:
Robin Hood

Výběr článků

Načítám