Hlavní obsah

V Nizozemsku rozehnali demonstraci proti opatřením vodním dělem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemská policie v neděli s použitím vodního děla a obušků rozehnala v Haagu protest proti koronavirové uzávěře. Vodní dělo použila poté, co se lidé odmítli rozejít, když je k tomu policisté vyzvali.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Policie k rozehnání demonstrace použila vodní dělo

Článek

Policisté se snažili demonstraci rozpustit, když na ni přišlo více lidí, než bylo povoleno. Podle konečných odhadů se na místě sešly zhruba dva tisíce lidí.

V zemi to není nic nezvyklého, strážci zákona takto zasáhli už na konci ledna. Tehdy také použili vodní dělo a slzný plyn, zatkli desítky lidí.

Podle premiéra Marka Rutteho se demonstrace zvrhla v násilné střety. Protestující vytloukali okna supermarketů a zapalovali auta.

Vodní dělo, psi a těžkooděnci rozháněli demonstrace proti lockdownu v Nizozemsku

Koronavirus

V zemi začnou v pondělí třídenní parlamentní volby, v nichž má podle průzkumů největší šanci na úspěch strana současného premiéra Rutteho.

Pro ty dny bude platit výjimka ze zákazu nočního vycházení, který platí v zemi od konce ledna. Od poloviny října jsou zavřené restaurace, kina, muzea i knihovny. Obchody a kadeřnictví otevřely v únoru za přísných podmínek.

Země má stabilní počty nakažených. Od poloviny ledna se přírůstek nově nakažených pohybuje mezi 4000 a 6000 denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám