Hlavní obsah

V Nizozemsku padla vláda kvůli neshodám ohledně migrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemská vláda premiéra Marka Rutteho v pátek padla kvůli neshodám ohledně azylové politiky, informovala média s odvoláním na nizozemskou tiskovou agenturu ANP. Sám Rutte potvrdil, že do rukou krále Willema-Alexandra složí demisi svého kabinetu.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Nizozemský premiér Mark Rutte

Článek

Rutteho Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) od loňského ledna vládne společně s levicově liberálními Demokraty 66 (D66), Křesťanskou unií (CU) a Křesťanskodemokratickou výzvou (CDA).

„Čtveřice stran konstatovala, že ohledně migrační politiky nedokáže dosáhnout shody. Rozhodla se proto své vládnutí ukončit,“ uvedl mluvčí CU Tim Kuijsten.

Jádrem sporu je Rutteho nový program, který by měl omezit počet žadatelů o azyl v Nizozemsku. Docílit toho má mimo jiné tím, že znemožní dětem válečných uprchlíků přicestovat do země dříve než po dvou letech a také stanoví horní hranici počtu těchto dětí, které mohou přicestovat. Návrh podpořila CDA, na druhé straně stály D66 a CU, píše server Politico.

Jednat se mělo i o víkendu

Krizové jednání kabinetu začalo ve čtvrtek a pokračovalo do pátečních ranních hodin, aniž by vláda dosáhla kompromisu. Jednání mělo podle očekávání pokračovat i přes víkend, ačkoli nizozemská média uváděla, že Rutte je připravený vládu nechat padnout v případě, že se kabinet nedohodne. Rutte stojí v čele Nizozemska od roku 2010 a od srpna 2022 je nejdéle sloužícím premiérem v historii země.

Počet žadatelů o azyl v Nizozemsku loni meziročně stoupl o třetinu na více než 46 000, letos to podle odhadů bude až 76 000. Stovky žadatelů o azyl minulý rok kvůli přetíženému systému trávily měsíce venku bez přístupu k pitné vodě, hygienickým potřebám nebo zdravotní péči, píše Politico.

Rutte loni prohlásil, že se kvůli problémům cítí zahanbeně, když organizace Lékaři bez hranic do Nizozemska, poprvé v historii, poslala tým humanitárních pracovníků, aby zajistil lékařskou léči čekajícím migrantům, píše Reuters. Rutte tehdy slíbil, že podmínky u center zlepší, a to především tím, že sníží počet uprchlíků putujících do Nizozemska. Pro to se mu však nepodařilo získat podporu všech koaličních partnerů.

Marku, pospěš si. Nizozemskému premiérovi se bouří vlastní strana, žádá brzdu v přílivu migrantů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám