Hlavní obsah

V Nízkých Tatrách zasáhl blesk skupinu slovenských turistů

Právo, ivi (Bratislava)

Skupinu slovenských turistů v Nízkých Tatrách zasáhl ve středu odpoledne pod sedlem Príslop blesk. Horská záchranná služba (HZS) na svém webu informovala, že jednoho muže museli oživovat.

Foto: Horská záchranná služba

Záchranáři při středečním zásahu v Nízkých Tatrách

Článek

Ostatní turisté okamžitě požádali horské záchranáře o pomoc. „Jeden turista zůstal ležet na zemi v bezvědomí se zástavou krevního oběhu. Ostatní turisté zahájili resuscitaci a podařilo se jim obnovit jeho životní funkce,“ uvedl web HZS.

Po zásahu bleskem utrpěl popáleniny ramene, hrudníku, břicha a dolních končetin. Další tři turisté utrpěli popáleniny na dolních končetinách.

„O součinnost byli požádání letečtí záchranáři z Banské Bystrice. Vrtulník spustil pomocí navijáku lékaře, který vážně zraněnému muži poskytl pomoc. Poté vyzvedl turistu i lékaře pomoci navijáku na palubu a převezl zraněného do banskobystrické nemocnice,“ uvedli záchranáři.

Foto: Horská záchranná služba

Na místě zasahoval i vrtulník

Ke skupině mezitím dorazili pěšky horští záchranáři, kteří ošetřili další tři turisty. „Terénním vozidlem je odvezli do Krpačova, kde byli ubytováni. Na doporučení záchranářů pak individuálně pokračovali do nemocnice,“ konstatoval web HZS.

Minulý čtvrtek zabil blesk čtyři lidi na polské straně Západních Tater, mezi nimi i dvě děti. Zraněno bylo několik desítek lidí. Ve stejný den zahynul na slovenské straně Západních Tater český turista, kterého smetla tlaková vlna po blesku do údolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám