Hlavní obsah

V Německu odchytili kobru, po které pátrali od neděle

– Berlín

Západoněmecké město Herne v pátek po několikadenním pátrání po uprchlé kobře oznámilo, že jedovatý plaz byl odchycen pod schody do sklepa. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Caroline Seidel, ČTK/AP

Dům v německém městě Herne, z něhož uprchla jedovatá kobra

Článek

Nejméně 1,4 metru dlouhou kobru monoklovou, která ve volné přírodě obývá jižní a jihovýchodní Asii, spatřila obyvatelka jednoho z domů v Herne v neděli dopoledne. Od té doby po hadovi úřady marně pátraly.

V případě uštknutí může u citlivých lidí kvůli silné alergické reakci nastat smrt do několika minut, v běžných případech člověk umírá zhruba po 24 hodinách.

Úřady z obav o bezpečnost evakuovaly asi 30 obyvatel domu, kam se v pátek lidé už mohli vrátit. Do sklepa a na půdu byl však vstup zakázán. Město se domnívá, že had uprchl nájemníkovi, který chová dalších asi 20 exotických plazů. Dotyčný to popřel, úřady mu přesto chov hadů zakázaly.

Foto: Profimedia.cz

Kobra (ilustrační foto)

Případ v Německu vyvolal debatu o zpřísnění pravidel pro chov nebezpečných zvířat. Ministryně životního prostředí spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko se dokonce vyslovila pro úplný zákaz jejich držení v soukromých bytech a domech.

Podobným případem se loni v říjnu zabývala i česká policie. Mamba zelená, k jejímuž chovu neměla majitelka povolení, uprchla v pražských Hlubočepích. Odchytit se ji podařilo po třech dnech v nedaleké zahrádkářské osadě. Majitelka, kterou had uštknul, zemřela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám