Hlavní obsah

Němečtí strojvedoucí budou tento týden opět stávkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strojvedoucí nákladních vlaků německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) oznámili, že v úterý večer vstupují do stávky za vyšší mzdy. Ve středu se k nim mají přidat kolegové z osobní dopravy. Stávce, která má skončit v pátek, se dráhy snaží na poslední chvíli zabránit u pracovního soudu. Akce odborů strojvedoucích GDL zřejmě ochromí dopravu nejen v Německu, ale naruší spojení také s Českem.

Foto: Profimedia.cz

Stávka na německé železnici, archivní foto

Článek

Dráhy se v pondělí obrátily na pracovní soud ve Frankfurtu nad Mohanem, který ale ve zrychleném řízení stávku nezakázal. DB se proto rozhodly odvolat k zemskému soudu, jenž by mohl vynést verdikt ještě během úterka.

Odbory již loni v listopadu a prosinci uspořádaly dvě kratší stávky, kterými se stejně jako tou nynější snaží domoci vyšších mezd a zároveň zkrácení pracovní doby z 38 na 35 hodin týdně. Dráhy zkrácení pracovní doby chtějí umožnit jen se současným snížením mzdy, což ale odbory odmítají.

Během předchozích dvou stávek nevyjelo přes 80 procent dálkových vlaků, podobně omezena byla i regionální doprava. Nejezdily ani vlaky EuroCity mezi Prahou a Berlínem a spěšné spoje mezi Chebem a Norimberkem. Podobně tomu bude i nyní.

Silnice dál blokují nespokojení zemědělci

V celostátních protestech pokračují němečtí zemědělci. Nelíbí se jim chystaná úsporná opatření vlády kancléře Olafa Scholze, která chce postupně zrušit daňové zvýhodnění pro diesel v zemědělství.

V pondělí farmáři zablokovali silnice a dálnice po celém Německu, neprůjezdných bylo také několik hraničních přechodů s Českem. Traktory s nápisy „Žádní zemědělci, žádná budoucnost“ uzavřely jednotlivé ulice i úseky dálnic.

FOTO: Protestující farmáři obsadili Braniborskou bránu. Sjelo se 680 traktorů a vozidel

Evropa

Konvoje sestávající z tisíců tahačů a nákladních automobilů nejenže odřízly města, ale také zastavily výrobu v závodě společnosti Volkswagen v severoněmeckém městě Emden, napsala Deutsche Welle.

V Dolním Sasku byl jeden protestující vážně zraněn a musel být letecky převezen do nemocnice poté, co ho srazilo vozidlo, které vjelo na chodník podél zablokované ulice.

Na mnoha vozidlech, která se účastnila pondělních protestů, se objevily transparenty s logem krajně pravicové nacionalistické strany Alternativa pro Německo (AfD), která nepřekvapivě vystoupila na podporu zemědělců shromažďujících se proti vládě.

Podporu vyjádřili i politici z dalších stran, včetně konzervativní CDU/CSU a středolevicových sociálních demokratů (SPD).

Bezpečnostní experti ale varují, že u stále agresivnějších protestů hrozí infiltrace extrémních protivládních organizací.

Protest zemědělců má vyvrcholit příští pondělí v Berlíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám