Hlavní obsah

V Moskvě spáchal sebevraždu prominentní jaderný fyzik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve svém bytě v centru Moskvy minulý týden spáchal sebevraždu 92letý jaderný fyzik Grigorij Klinišov, který se podílel na výrobě první sovětské vodíkové (neboli termonukleární) bomby. Klinišov po sobě zanechal dopis na rozloučenou, smrt vyšetřují úřady, píše nyní gazeta.ru.

Foto: Profimedia.cz

Moskevský pomník první sovětské sériově vyrobené taktické jaderné bomby RDS-4, které se přezdívalo Taťána.

Článek

Vědec si podle ruských médií počkal, až se jeho 67letá dcera na několik hodin vzdálí z bytu, a poté si vzal život. Kommersant nicméně uvádí, že okolnosti jeho smrti prověřuje moskevské oddělení Ruského vyšetřovacího výboru, který je považován za ruskou obdobu americké FBI.

„Tělo fyzikálního inženýra nalezli příbuzní v jeho bytě na Kosmodamianském nábřeží ve čtvrti Zamoskvorečje. Vedle byl dopis, v němž se Klinišov loučí s rodinou,“ cituje ruská agentura Regnum svůj zdroj.

Vědec se pod vedením předního sovětského fyzika Andreje Sacharova podílel na výrobě první sovětské dvoustupňové termonukleární bomby RDS-37. Zařízení o síle až 3 MT (megatun), jehož účinnost byla pro účely testu snížena na 1,6 MT, bylo zkušebně svrženo z bombardéru v Semipalatinsku v Kazachstánu v roce 1955.

Navzdory snížení účinnosti velká část tlakové vlny směřovala na zem, protože bomba explodovala příliš nízko. Následkem výbuchu zahynul jeden voják, kterého zavalil zákop, a tříletá dívka, na kterou se zřítil strop v 65 kilometrů vzdáleném Kurčatovu. Na vzdálenost 200 kilometrů od epicentra výbuchu rozbila tlaková vlna okna, několik desítek lidí bylo zraněno, uvedla gazeta.ru.

Na jaderných ruinách si budoucnost nepostavíte, vzkázali ruští vědci místním jestřábům

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám