Hlavní obsah

V Moskvě odsoudili Berezovského na šest let 

Novinky, aš, Novinky, ITAR-TASS, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Moskevský soud ve čtvrtek odsoudil v nepřítomnosti k šesti letům vězení finančního magnáta Borise Berezovského, který žije v azylu ve Velké Británii. Byl shledán vinným, že si na úkor letecké společnosti Aeroflot přivlastnil 214 milionů rublů (téměř 170 miliónů korun)

Článek

Prokurátor původně navrhoval trest v délce devíti let vězení, jenomže soud zprostil Berezovského obvinění, že dalších 16 miliónů rublů z téže společnosti zpronevěřil a poté "vypral".

Je to první rozsudek soudu v kauze Berezovskij, který v Rusku čelí 11 žalobám, vesměs za zpronevěry. Všechna obvinění finančník odmítá.

Je však skoro vyloučené, aby se Berezovskij ocitl v ruském vězení. Británie, kde dlouhodobě žije, mu totiž už v roce 2003 udělila politický azyl a Britové už několik ruských žádostí o vydání Berezovského zamítli. Oligarcha návrat do vlasti odmítá, protože nevěří, že by ho tam čekal spravedlivý proces.

Berezovskij bývá často označován za jednoho z nejvlivnějších podnikatelů, který při divoké ruské privatizaci v 90. letech minulého století vydělal miliardy dolarů. Býval v Rusku vlivnou osobností, než se dostal do křížku s nynějším ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Berezovskij mimo jiné řekl, že Putin v Rusku zničil demokracii a že je třeba ho odstranit silou. Kreml naopak tvrdí, že Berezovskij usiloval po odchodu do exilu o podkopání politické stability v Rusku.

Berezovskij označil soud frašku: „Tento soud nemá pro mě a další, kteří se řídí zákonem, žádný smysl. Instruoval jsem své právníky, aby se na této frašce nepodíleli."

Reklama

Související články

Litviněnkův přítel se rozhodl promluvit

Bývalý ruský agent a kritik politiky ruského prezidenta Vladimira Putina Alexandr Litviněnko, který zemřel v listopadu v Londýně na otravu radioaktivním...

Výběr článků

Načítám