Hlavní obsah

V Maďarsku zaregistrovali novou politickou stranu, Orbánovi půjde po krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský právník a bývalý diplomat Péter Magyar (43) nechal zaregistrovat svou novou politickou stranu, které dal název TISZA (Tisztelet és Szabadság Párt, tedy Strana respektu a svobody). Podle průzkumu agentury Republikon by nová strana mohla hned na startu oslovit asi 11 procent maďarských voličů.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Péter Magyar

Článek

Jak upozornil web hvg.hu, nová strana se tak může zúčastnit červnových voleb do Evropského parlamentu i letošních komunálních voleb. TISZA je podle svého zakladatele stranou středu. Magyarovi se podařilo zformovat politickou stranu za dva měsíce a dosáhnout s ní slušný výsledek ve zmíněném průzkumu veřejného mínění.

„Značná část maďarské veřejnosti neskrývá zklamání a nespokojenost. Patří mezi ně voliči strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána i voliči opozičních stran,“ řekla socioložka Mária Vásárhelyihová. Připustila, že Magyar do značné míry rozvířil hladinu politického života v Maďarsku.

Orbánova typická obrana: Chce válku, dolary, migranty a gender propagandu

Orbánův FIDESZ používá proti Magyarovi stejnou zbraň jako proti ostatním opozičním stranám. Obvinil ho, že je na straně války. „Magyar je nový politik dolarové levice. Dostal by nás do války, pustil by k nám migranty a umožnil by gender propagandu,“ tvrdí poslanec za FIDESZ Tamás Menczer.

Magyar okamžitě reagoval, že nepodporuje pokračování války na Ukrajině a je proti dodávkám zbraní přes území Maďarska. „Je však potřeba opakovaně konstatovat, že agresorem je Rusko, je to útočící strana. Putin válku začal a on ji může ukončit,“ zdůraznil Magyar.

Minulou sobotu zorganizovala tato nová hvězda maďarské politiky statisícovou demonstraci na Kossuthově náměstí před budovou parlamentu v Budapešti. „FIDESZ zradil vlastní voliče. Není moc křesťanský, ani konzervativní. Vidíme poslední zoufalý pokus vládnoucí třídy udržet nakradené bohatství a moc i za této bezvýchodné situace,“ řekl na náměstí Magyar ve svém projevu.

Magyar byl manželem někdejší ministryně spravedlnosti Judit Vargové. Letos v únoru odstoupil z několika funkcí ve státních podnicích na protest proti praktikám Orbánovy vlády. Reagoval tak na aféru s udělením milosti v pedofilní kauze, kvůli které odstoupila prezidentka Katalin Nováková. Magyarova exmanželka rovněž odešla z politiky.

Cíl: porazit Orbána. Při protestu v Maďarsku oznámili vznik nové politické strany

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám