Hlavní obsah

V Maďarsku skončil nouzový stav

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Poslanci maďarského parlamentu v úterý odhlasovali ukončení nouzového stavu v zemi, který byl vyhlášen kvůli koronavirové krizi. Kabinet premiéra Viktora Orbána tak přestane vládnout pomocí dekretů bez zapojení parlamentu.

Foto: MTI

Zasedání maďarského parlamentu

Článek

Ukončení nouzového stavu podpořilo všech 192 přítomných poslanců maďarského parlamentu. Kabinet disponoval mimořádnými pravomocemi od 30. března 2020, kdy příslušný zákon schválila vládní většina. Zákon umožnil například až pětileté tresty vězení za šíření nepravdivých a poplašných informací.

Maďarsko si připomíná sté výročí Trianonské smlouvy. Jako národní tragédii

Evropa

Obavy se nenaplnily

Zákon kritizovala maďarská opozice i Evropská unie. Opozice obvinila Orbána, že se snaží pod záminkou boje proti pandemii omezit demokracii a upevnit svou moc.

Maďarsko zakázalo registraci změny pohlaví

Evropa

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová v této souvislosti uvedla, že Brusel bude bedlivě sledovat, zda se Orbánova vláda vzdá mimořádných pravomocí, až nouzová situace pomine. Evropská lidová strana v souvislosti se schválením zákona zvažovala také vyloučení Orbánovy strany FIDESZ ze svých řad.

Server 24.hu upozornil, že ukončením nouzového stavu Orbánova vláda neztratí nic ze své síly, protože vládní strana nadále disponuje dvoutřetinovou většinou v parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám