Hlavní obsah

V Maďarsku loni dramaticky stoupl počet vražd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V roce 2022 se stalo v Maďarsku téměř o stovku víc vražd než v roce 2021. Podle kriminalistů a psychologů je situace alarmující.

Foto: Profimedia.cz

Maďarská policie. Ilustrační foto

Článek

Maďarská policie zveřejnila statistiku, podle níž v desetimilionové zemi došlo v roce 2018 k 97 vraždám, v dalším roce bylo zavražděno 141 lidí, v roce 2020 došlo k 203 vraždám, v dalším roce ke 154 smrtelným útokům a loni se v Maďarsku stalo 238 vražd. Maďaři nejčastěji vraždí nožem (31 procent), střelnou zbraní (23 procent) a sekerou (9 procent).

Značný nárůst vykazuje hlavní město Budapešť, kde v roce 2021 zaznamenali 25 vražd, ale loni to už bylo 50 smrtících útoků.

Podle psychologů lidé nezvládají tlak událostí, jako byla pandemie nebo jako je stále probíhající válka na Ukrajině, a na klidu jim nepřidávají ani stoupající ceny a rekordní inflace. To vše způsobuje stále víc nejistoty, nervozity a psychických onemocnění.

Psycholog György Csepeli pro rozhlasovou stanici Hit řekl, že lidé cítí hlavně značnou nejistotu. „Stoupá také počet depresí a sebevražd. Značný nárůst jsme zaznamenali u  násilných případů v rodinách,“ uvedl Csepeli.

Orbán: Putin musí vyhrát válku, aby mohl opět kandidovat

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám