Hlavní obsah

V lavině ve švýcarském Zermattu zahynuli tři lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři lidé zahynuli při pondělním pádu laviny ve švýcarském středisku Zermatt. Jednoho člověka zpod sněhu vyprostili živého, uvedla agentura DPA s odkazem na policii v kantonu Valais. S příchodem noci bylo pátrání zastaveno, pokračovat bude ráno.

Foto: Domaine Skiable Des Contamines-m, Reuters

Lavina ve francouzských Alpách v Les Contamines-Montjoie. Ilustrační foto

Článek

Lavina se uvolnila poblíž vlakové stanice Riffelberg, která je součástí lyžařského střediska Gornergrat. Do pátrací akce bylo s ohledem na velký rozsah laviny nasazeno množství policistů a záchranářů.

Policie původně oznámila, že se pohřešují tři osoby. Nevyloučila však, že lavinou mohli být strženi další lidé. Dosud neuvedla žádné informace k tomu, jaké byli zemřelí národnosti.

Deník Blick zveřejnil videa zachycená lyžaři, na kterých je vidět lavina a oblaka zvířeného sněhu. Na jednom ze záběrů je slyšet hlas, který anglicky říká, že v místě pádu laviny na protějším svahu hory jsou čtyři lidé.

Podle policie lavina zasáhla oblast mimo sjezdovky, kterou vyhledávají zkušenější lyžaři kvůli hlubokému sněhu. S ohledem na velké množství nového sněhu a vítr dosahující síly vichřice v pondělí ráno švýcarský institut pro výzkum sněhu a lavin varoval před vysokým lavinovým nebezpečím.

Ve Švýcarsku v této zimě při dvanácti lavinových neštěstích přišlo o život 14 lidí. Zhruba před třemi týdny zahynulo u Zermattu šest skialpinistů. Záchranáři nalezli těla pěti z nich. Skupina se dostala do nesnází kvůli špatnému počasí, její členové umrzli při teplotách hluboko pod nulou.

Při cvičení polských speciálních sil v Tatrách se utrhla lavina. Zemřel voják

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám