Hlavní obsah

V Kodani schválili nezávaznou dohodu o boji proti oteplování, část zemí byla proti

Kodaň
Aktualizováno

Konference OSN o klimatu v sobotu v Kodani schválila dohodu o boji proti globálním oteplování. Oznámily to agentury Reuters a AP. Proti dohodě se postavila malá skupina zemí, které ji ostře odmítly. Nejvíce proti byla pětice latinskoamerických zemí - Bolívie, Venezuela, Nikaragua, Ekvádor a Kuba, silně proti byl i Súdán a ostrovní země jako Tuvalu. Tyto země chtěly konkrétní závazky.

Foto: Bob Strong, Reuters

Francouzský delegát spí během pauzy při nočním jednání.

Článek

Konference OSN o klimatu se v sobotu v Kodani vyhnula hrozbě neúspěchu tím, že formálně "vzala na vědomí" novou dohodu o boji proti globálnímu oteplování, kterou v pátek dojednal americký prezident Barack Obama s lídry klíčových rozvíjejících se zemí. Oznámila to agentura Reuters.

"Konference vzala na vědomí Kodaňskou dohodu," uvádí se v závěrečném rozhodnutí jednání, jehož se účastnilo 193 zemí včetně České republiky. Tato formulace podle analytika, na kterého se odvolává agentura AFP, rovněž činí dohodu platnou, a přitom se vyhýbá přímému schválení dohody.

Dohodu přivítal generální tajemník OSN Pan Ki-Mun, který ale dodal, že musí během příštího roku získat právní rámec.

Foto: Christian Charisius , Reuters

Čínský delegát studuje dohodu během nočního jednání.

Po celonočním jednání, při němž se nepodařilo rozpory překonat, vyhlásil v sobotu dopoledne dánský premiér Rasmussen přestávku na konzultace s vysokými činiteli OSN. Po ní se Spojené národy rozhodly vzít dohodu jen "na vědomí". Pouhá politická a právně nezávazná deklarace, k níž státníci v pátek dospěli, požaduje udržet globální oteplování do dvou stupňů Celsia oproti předindustriální éře. Připojily se k ní Spojené státy, Evropská unie a velké rozvíjející se země jako jsou Čína, Indie, Jihoafrická republika a Brazílie.  

Podle pravidel OSN mají být podobné dokumenty přijaty konsensem, ale toho se nepodařilo dosáhnout ani po celonočním vyjednávání. Závěrečné rozhodnutí by nyní mělo zahrnovat seznam zemí, které jsou pro dohodu, a těch, které jsou proti ní. 

Odpůrci dohody chtěli tvrdší podmínky

Výhrady Bolívie, Venezuely a Súdánu a dalších zemí byly dány tím, že v dohodě se nestanoví konkrétní cíle pro snižování emisí oxidu uhličitého. Značný rozruch vzbudilo prohlášení súdánského zástupce Lumumby Di-Apinga, který řekl, že dohoda odsuzuje Afriku k tomu, aby umírala na globální oteplování a srovnal to s holokaustem. Jeho vyjádření však jiné delegace odsoudily.

"Je mi líto, že musím oznámit, že Tuvalu nemůže tento dokument přijmout," prohlásil Ian Fry, delegát malého ostrovního státu v jihozápadní části Tichého oceánu, který se skládá z devíti ostrovů o celkově rozloze 26 kilometrů čtverečních. Malé ostrovy protestují proti té části dokumentu, v níž je stanoven cíl, aby se globální oteplování udrželo pod hladinou dvou stupňů Celsia oproti předindustriální éře. Tuvalu trvá na 1,5 stupně, protože jinak prý by ostrovy mohly vlny vymazat z mapy. 

Foto: Bob Strong, Reuters

Pauzu při nočním jednání mnozí využili ke krátkému spánku.

Reklama

Výběr článků

Načítám