Hlavní obsah

V Chorvatsku se přemnožily zmije. Ve Splitu mají čtyři uštknutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký pozor si musí dát lidé, kteří v Chorvatsku vyrazí do přírody nebo jen bydlí na venkově. V zemi se podle webu Dnevnik.hr přemnožily zmije. Splitská nemocnice už ohlásila čtyři případy uštknutí. Všichni postižení se do nemocnice dostali z oblasti kolem městečka Vrgorac ve Splitsko-Dalmatské župě.

Foto: Profimedia.cz

Zmije obecná. Ilustrační foto

Článek

Poslední případ se týká zhruba 70leté ženy z oblasti Vrgorace, odkud je do Splitu asi sto kilometrů. Had ji uštkl do nohy přímo na zahradě jejího domu, uvedl web Dnevnik.hr.

V nemocnici ve Splitu, kam ji nechal převézt vrgoracký lékař Andrija Babič, dostala protijed. „Pokud existuje jen podezření na zmijí uštknutí, není o čem uvažovat. Pacient musí do nemocnice,“ řekl Babič. „A chci zdůraznit, že máme protijed a máme ho dost,“ dodal.

Damirka Mihanovičová z obce Donje Sitno ve zmíněném regionu podle serveru N1 Info varovala, že v okolí jejich domu i na blízkém poli, kde s manželem často pracuje, hadi opravdu jsou.

„Není to obvyklé vidět v mokřině hady, ale já ho tam v sedm ráno viděla,“ popsala svůj čtvrteční zážitek. „Nemyslím, že to byla zmije, spíš užovka,“ uvedla. „Ale hadi tu jsou,“ řekla. „Každou chvíli na nějakého narazím, po cestě na pole pro chřest vídám pokaždé dva tři přejeté,“ dodala Damirka Mihanovičová.

Jedním z důvodů, proč se hadi přemnožili, jsou podle místních pole, která leží ladem. „Jsou zanedbaná, nikdo tam nepracuje. Dřív se tam hadi ani neobjevili, hned by je někdo zabil,“ shodují se podle webu Dnevnik.hr místní.

Lovci hadů, kteří zmije chytali kvůli jedu, z něhož se vyrábí sérum, tvrdí, že teď se tím nikdo nezabývá. Zmije jsou totiž v Chorvatsku chráněné.

Peklo se usadilo v chorvatském Osijeku. Vedro tam zabíjí nejvíc v Evropě

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám