Hlavní obsah

V bulharském městě padají z nebe mrtví holubi

Obyvatelé bulharského hornického města Perniku, ležícího asi 30 kilometrů jihozápadně od Sofie, jsou svědky neobvyklého jevu. Na ulice padají z nebe mrtví holubi. Lidé si podivná úmrtí ptáků spojují s možným příchodem zemětřesení. Poslední město zasáhlo loni v květnu a dosáhlo 5,8 stupně Richterovy škály.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Vědci zatím nemohou s jistotou nabídnout nějaké vysvětlení.

Podle serveru vsekiden.com svědci uvedli, že holubi se za letu najednou začnou bláznivě točit a pak "jako hrušky" padají mrtví na zem. Podle vědců podobné události zaznamenali i na jiných místech planety, ale doposud neexistují důkazy, které by potvrzovaly, že tyto jevy jsou spojeny s blížícím se zemětřesením.

Bulharští vědci se dohadují, že by na vině mohlo být znečištěné ovzduší nebo horké počasí. Podle ornitologů holuby mohly postihnout problémy s ledvinami a s oběhovým systémem.

Nicméně i vzhledem k tomu, že odborníci zatím nedokážou jednoznačně určit, co je příčinou podivného úhynu holubů, Perničany ovládl strach, že jde o předzvěst zemětřesení. Ještě nezapomněli na otřesy o síle 5,8 stupně Richterovy škály z loňského května. Nikdo sice tehdy nepřišel o život, ale velké množství domů utrpělo škody, kvůli nimž se muselo provizorně ubytovat na 5000 lidí. Z nich 800 se domů dodneška nemohlo vrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám