Hlavní obsah

V Budapešti se demonstranti střetli s policií

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ
Aktualizováno

Maďarská opoziční strana FIDESZ svolala do Budapešti na sobotní odpoledne masovou demonstraci u příležitosti státního svátku 160. výročí revoluce z roku 1848. Ve večerních hodinách došlo ke srážkám mezi demonstranty a policií.

Článek

Po koncertě rockových skupin na náměstí Blaha Lujza v centru Budapešti se nejagresivnější část demonstrantů, kterých bylo zhruba 2 000, střetla s policií. Na policisty házeli kameny a zápalné lahve. Policie odpovídala obušky a slzným plynem.

Strážci zákona zadrželi několik výtržníků. Jeden policista byl lehce zraněn.

Protivládní demonstranti odpoledne házeli vajíčka a kameny směrem na provládního primátora Budapešti Gábora Demszkyho. Po celou dobu primátorova projevu při soše básníka Sándora Petőfiho na nábřeží Dunaje přes tisíc protivládních demonstrantů pískalo a házelo petardy.

Policie odsunula demonstranty na vzdálenost asi 200 metrů od pódia. Když se přesto pokusili primátora zasáhnout vajíčky, plastovými lahvemi a kameny, na náměstí nastoupili těžkooděnci. Několik nejagresivnějších demonstrantů zatkli.

Odpoledne v centru Budapešti proběhl pochod příslušníků krajní pravice a Maďarské gardy. Po celý den bylo v ulicích Budapešti v pohotovosti asi 4 000 policistů. V záloze byli těžkooděnci i vodní děla.

Protest začal odpoledne

Týden po referendu, v němž Maďaři odmítli školné a poplatky u lékaře, opozice využila demonstraci k nátlaku na vládu premiéra Ference Gyurcsányho.

Dopoledne byla před budovou parlamentu slavnostně vztyčena státní vlajka za přítomnosti prezidenta László Sólyoma, předsedkyně parlamentu Katalin Sziliové a premiéra Gyurcsánye.

Dopoledne byla před budovou parlamentu slavnostně vztyčena státní vlajka za přítomnosti prezidenta László Sólyoma, předsedkyně parlamentu Katalin Sziliové a premiéra Gyurcsánye.

Policie náměstí před parlamentem uzavřela, ale po celou dobu slavnosti bylo slyšet hlasité pískání a skandování skupinky asi 500 protivládních demonstrantů, kteří se shromáždili v jedné z přístupových ulic. "Gyurcsány zmiz," byl nejčastější pokřik, který skupinka opakovala.

Chtějí Gyurcsányův odchod

Po referendu premiér Gyurcsány prohlásil, že vláda vyslyší hlas lidu a od prvního dubna zruší poplatky ve zdravotnictví a nezavede školné. Referendum iniciovala pravicová opozice, která tímto zvyšuje tlak na Gurcsányovu socialisticko - liberální vládu. Opozice vyjádřila naději, že vítězství v referendu povede k pádu vlády.

Od voleb v roce 2006 ztratila nejsilnější vládní strana Maďarská socialistická strana přes polovinu voličů. Opozice vedená Viktorem Orbánem chce tuto situaci využít a tvrdí, že úspěšné referendum povede k pádu vlády.

Gyurcsány čelí ostrým útokům už od parlamentních voleb 2006. Nedlouho po volbách byla totiž zveřejněna nahrávka, v níž Gyurcsány přiznal, že voličům lhal o stavu ekonomiky. Opozice označila vítězství socialistů ve volbách za podvod a zorganizovala protesty, které přerostly v násilnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám