Hlavní obsah

V Británii žije až 23 tisíc džihádistů, připouštějí úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve Velké Británii v současnosti žije na 23 tisíc džihádistů. Pod dohledem tajných služeb jsou ale jen tři tisíce z nich. Důvod? Britská kontrarozvědka MI5 totiž prověřovat víc lidí najednou nezvládne. Na víc nemá kapacitu. A to může být odpověď na otázku, jak je možné, že atentátník z Manchesteru uspěl, napsal s odkazem na vládní zdroje list The Times. Ministerstvo pro bezpečnost odhadovaný počet džihádistů potvrdilo.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britské bezpečnostní složky dělají, co mohou. Přesto to nestačí

Článek

„Ta čísla odhalují rozsah hrozby terorismu, které v 21. století čelíme. Nikdy nebylo důležitější investovat do zpravodajských služeb,“ citují Times britského ministra pro bezpečnost Bena Wallaceho.

Aby britské bezpečnostní složky netříštily síly, vyhodnocují, kteří radikálové představují největší hrozbu, a těm se věnují. Proti současným třem tisícovkám nejrizikovějších lidí je v tuto chvíli vedeno 500 operací. Až 20 tisíc džihádistů je ale na ostrovech prakticky bez dozoru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie a pyrotechnici u haly v Manchesteru, kde došlo k výbuchuVideo: Reuters

Nelze nicméně tvrdit, že by tajné služby ostrovanů nefungovaly. Alespoň podle údajů, jež samy uvádějí. Od března tohoto roku zabránily hned pěti teroristickým útokům na území Spojeného království.

Úřady přesto vyzývají občany ke klidu a slibují, že udělají všechno pro to, aby zajistily bezpečnost. Budou však mít co dělat. Na ostrovech se tento víkend koná na 1300 kulturních, sportovních a společenských akcí pro veřejnost. A to včetně finále fotbalového FA Cupu a finále rugbyové ligy.

Ve Velké Británii byl po pondělním sebevražedném atentátu na koncertě pro náctileté v Manchesteru vyhlášen kritický, tedy nejvyšší stupeň ohrožení. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé horečnatě pracují na likvidaci teroristické sítě, jejíž byl atentátník Salman Abedi součástí. [celá zpráva] V policejních celách už skončilo přes deset lidí. Komplic, který Abediho doprovázel ke koncertní hale v Manchesteru, ale může být stále na útěku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám