Hlavní obsah

V Británii vzlétly dvě stíhačky kvůli ruským bombardérům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Moskva

Dvě britské stíhačky vzlétly ze skotské základny Lossiemouth, když se dva ruské těžké bombardéry a dva námořní hlídkové letouny přiblížily nad Severním mořem k oblasti zájmů Británie, aniž by vnikly do britského vzdušného prostoru. Oba typhoony ruské stroje doprovodily pryč od britských ostrovů.

BEZ KOMENTÁŘE: Britské královské letectvo vyslalo stíhačky k ruským vojenským letounům Video: AP

 
Článek

Stíhačky, které vzlétly, když držely hotovost, doprovodil ještě tankovací letoun Voyager KC odvozený od Airbusu A330.

Ruské ministerstvo obrany lety ruských letounů potvrdilo: „Dva strategické raketonosné Tu-95 dálkového letectva podnikly plánovaný let nad neutrálními vodami Barentsova a Norského moře a nad severovýchodní částí Atlantského oceánu. V některých fázích letu byly ruské strategické nosiče raket doprovázeny stíhačkami Eurofighter Typhoon vzdušných sil Anglie.“

Rusko přesunulo nové stíhačky do Kaliningradu a cvičí v Norském moři

Evropa

Ministerstvo dodalo, že let zajišťovaly stíhací letouny MiG-31 ruských vzdušných sil i námořnictva. Let trval 15 hodin a bombardéry při něm doplňovaly palivo ze vzduchu.

Podle něj piloti dálkového letectva pravidelně létají nad neutrálními vodami Arktidy, severního Atlantiku, Baltského i Černého moře, stejně jako nad Tichým oceánem. Zdůraznilo zároveň, že lety se konají v souladu s mezinárodním právem, jelikož oblast zájmů je rozsáhlejší než vzdušný prostor Británie a lze jej využívat. Británie však požaduje identifikaci letadel, která do ní proniknou.

Reklama

Výběr článků

Načítám