Hlavní obsah

V Británii transplantovali ledviny s rakovinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Británii se museli dva lidé podrobit celkem šesti cyklům chemoterapie, protože jim byly transplantovány ledviny od ženy s agresivní formou rakoviny, s ne-Hodgkinovým B-lymfomem. List Guardian uvedl, že případ se stal v liverpoolské nemocnici s tím, že oba příjemce - Roberta Lawa i Gillian Smartovou - se podařilo vyléčit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Britský systém veřejné zdravotní péče už přiznal vinu. Není jen určena výše odškodného.

Ukázalo se, že sestra, která měla orgány na starosti, ještě neměla ukončeno školení. Tým, který prováděl transplantaci, se nedozvěděl, že zesnulá dárkyně měla lymfom. Příjemce nebyl o tomto riziku informován a nemohl se podle toho rozhodnout.

Podle advokátů byla rakovina v ledvinách plně rozvinutá už v době transplantace. To systém zdravotní péče nepotvrdil.

Šedesátiletý Robert Law se rozhodl celý případ zveřejnit: „Na nefrologii mi řekli, že moje ledvina pracuje dobře. Přesto ale stále cítím vedlejší účinky chemoterapie a léků, které nyní beru. Posledních 15 měsíců jsem strádal mnoha způsoby, fyzicky i psychicky, nabral jsem váhu, ochably mi svaly a měl jsem depresi.“

Law uznal, že problémem je nedostatek orgánů, na transplantaci čeká 10 000 lidí a tři denně umírají. „Jsem rád, že rodina dárce učinila odvážné rozhodnutí za mimořádně obtížných podmínek.“ Dodal ale, že by se měl britský systém zdravotní péče z případu poučit a vyvodit důsledky, aby se minimalizovaly podobné lapsy.

Také 47letá Gilliam Smartová vypověděla, čím vším si prošla. Jak ztloustla a jak se jí změnila barva vlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám