Hlavní obsah

V Británii to vře kvůli zásahu policistů proti truchlícím ženám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Londýnská policie čelí po sobotním násilí na pietní akci za zavražděnou Sarah Everardovou ostré kritice. Část veřejnosti i politiků žádá v reakci na záběry strážců zákona vláčejících zejména ženské účastnice shromáždění potrestání viníků nebo rovnou rezignaci šéfky Metropolitní policie Cressidy Dickové. V neděli odpoledne se lidé na protest začali shromažďovat před budovou Scotland Yardu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety s policií během vzpomínkové akce na Sarah EverardovouVideo: Reuters

 
Článek

Sobotní pietní akce se uskutečnila přes zákaz vyplývající z protiepidemických opatření v parku Clapham Common na jihu Londýna. Ten je nedaleko místa, kde byla unesená a zavražděná Everardová naposledy spatřena

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Zásah policistů proti ženám, které se sešly na pietním shromáždění za zavražděnou Sarah Everadovou.

Vyjádřit svou soustrast s rodinou oběti a odsoudit násilí na ženách obecně přišly v sobotu během dne v poklidu stovky lidí, převážně žen, včetně vévodkyně z Cambridge Kate. Atmosféra zhoustla večer, kdy se v parku shromáždilo okolo 1500 lidí. Postupně se zvyšovalo napětí a někteří v davu křičeli na desítky přítomných policistů „hanba” a „zatýkejte vlastní“.

Foto: Victoria Jones, ČTK/AP

Policisté na pietním shromáždění žen

Nevoli vůči strážcům zákona totiž umocňuje fakt, že je z vraždy 33leté Everadové obviněn osmačtyřicetiletý policista Wayne Couzens. Ten v sobotu poprvé stanul před soudem a na další přelíčení si do 16. března počká ve vazbě. Vinu zatím nepřiznal.

Tělo Britky unesené z procházky v Londýně našli v tašce. Identifikovaly ji zuby

Evropa

Policie podle svědků nakonec několik žen z parku odvedla v poutech. Později oznámila, že zatkla čtyři účastníky protestu kvůli nedodržování protikoronavirových opatření a narušování veřejného pořádku.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Šla jenom domů, stojí na jedné z cedulí.

„Rozhodně jsme se nechtěli dostat do situace, kdy jsme museli sáhnout k donucovacím prostředkům,” uvedla Helen Ballová z londýnské policie. Jedním dechem ale dodala, že strážníci museli zakročit v zájmu bezpečnosti. „Byly tam na sebe namačkány stovky lidí a hrozilo riziko snadného přenosu covidu,“ řekla.

Nediktujte nám, jak truchlit

Části veřejnosti ale takové vysvětlení nestačí. „Hrozně mě zlobí, že si myslí, že nám můžou diktovat, jak máme truchlit a jak reagovat,“ svěřila se například agentuře Reuters čtyřiadvacetiletá studentka Lilith Blackwellová.

Vyjádřit rozladění nad počínáním policie přišli občané i v neděli, kdy se shromáždili rovnou před londýnským sídlem Scotland Yardu. Ze záběrů stanice Sky News je patrné, že dorazilo několik desítek, možná pár stovek lidí. Záběry už se objevují i na Twitteru.

Extrémně sledovaný případ záhadně zmizelé Britky je u konce: Policie našla tělo

Evropa

Na sociálních sítích začal kolovat snímek ženy ležící na zemi, které policisté nasazují pouta, což vyvolalo silnou kritiku a přimělo k reakcím politické špičky země. „Včera večer byli lidé velmi, velmi naštvaní. Bylo v tom hodně emocí, což je zcela pochopitelné. Policie, která (v terénu) funguje nezávisle, bude muset ministerstvu vnitra vysvětlovat,“ řekla stanici Sky News náměstkyně britské ministryně vnitra Victoria Atkinsová.

Samotná ministryně Priti Patelová podle agentury Reuters prohlásila záběry z policejního zákroku za znepokojující a dodala, že si vyžádala kompletní zprávu.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Smímky ze zásahu londýnské policie vyvolaly pobouření

Londýnský starosta Sadiq Khan řekl, že reakce policistů „nebyla místy vhodná ani přiměřená” a dodal, že požaduje naléhavé vysvětlení. Vůdce opozičních labouristů Keir Starmer události označil za „hluboce znepokojivé”. K rezignaci vyzval kromě kritiků z řad veřejnosti šéfku londýnské policie předseda liberálních demokratů Ed Davey.

V případu záhadně zmizelé ženy zatkli londýnského policistu

Zahraniční

Případ, který šokoval zemi

Třiatřicetiletá Sarah Everardová zmizela 3. března večer, když se vracela z návštěvy v londýnské čtvrti Clapham domů do čtvrti Brixton. Od té doby až do 10. března byla nezvěstná. V úterý Scotland Yard oznámil, že v souvislosti s případem zmizelé ženy zadržel policistu a ve středu vyšetřovatelé ohlásili nález těla pohřešované. Muž je obviněn z vraždy a únosu.

Únos ženy z londýnské ulice a fakt, že je v případu podezřelý policista, ve Spojeném království vyvolal pobouření a rozproudil debatu o tom, zda jsou osamocené ženy na ulicích britských měst v bezpečí.

Zákaz vycházení mužům po 18. hodině, navrhuje britská poslankyně kvůli případu zmizelé ženy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám