Hlavní obsah

V Británii chtějí odstranit sochu Gándhího, byl prý rasista

Novinky, bož

Při současné vlně boje proti nevhodným sochám nemá jistotu prakticky žádná osobnost. Ve Velké Británii se po vandalských útocích na sochy někdejšího ministerského předsedy Winstona Churchilla objevilo i volání po odstranění sochy indického vůdce Mahatmy Gándhího v Leicesteru.

Foto: Profimedia.cz

Socha Mahátmy Gándhího v britském Leicesteru

Článek

Na petici za odstranění Gándhího sochy upozornil zpravodajský server BBC. Sešlo se pod ní 5000 podpisů.

Již dříve se objevila podobná akce mezi studenty v Manchesteru, kteří chtěli odstranit tamní sochu. A nebyla jediná. Důvodem je, že indický politický a duchovní vůdce měl projevovat rasistické protičernošské názory.

Znesvěcování soch? Nikdo není bez hříchu. Které sochy jsou v Česku na ráně?

Historie

Že Gándhí měl své slabé stránky, mezi něž patřil i postoj k apartheidu v Jižní Africe, v minulosti uznal i jeho životopisec a vnuk Rjajmohan Gándhí.

Proti petici se postavila Claudia Webbeová, labouristická poslankyně za východní Leicester. „Jeho způsob mírumilovného protestu představoval stejně jako Black Lives Matter hnutí přispívající ke změně poměrů,“ uvedla. „V černé komunitě nikdo nechce, aby se tento symbol změny odstraňoval,“ dodala poslankyně, která je sama černoška.

V Londýně před víkendovými protesty proti rasismu zakryli některé sochy

Evropa

Paradoxně právě Winston Churchill, jehož sochy se staly terčem vandalismu, je obviňován z podílu na hladomoru za druhé světové války v indickém Bengálsku. Odpůrci mu vyčítají, že jeho postoj a rozhodnutí pramenily z protiindického rasismu.

Mahátma Gándhí (1869-1948) byl významným indickým politickým a duchovním vůdcem Indie a představitel tamního hnutí za nezávislost.
Prosazoval filosofii nenásilného odporu satjágraha (setrvání v pravdě).
Jeho přístup je považován za klíčový pro indické získání nezávislosti v srpnu 1947.
V Indii ho nazývají mimo jiné Otcem národa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám