Hlavní obsah

Slovenský soud bude znovu řešit evidenci Babiše v StB

Krajský soud v Bratislavě začne 14. června opětovně projednávat spor mezi bývalým českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) a Ústavem paměti národa (ÚPN) v případě jeho evidence v seznamech Státní bezpečnosti (StB) jako agenta pod krycím jménem Bureš. Babiš spolupráci s StB odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Článek

O opětovném projednávání případu rozhodl slovenský ústavní soud v roce 2019. Podle ústavního soudu verdikty bratislavského krajského i slovenského nejvyššího soudu porušily Babišovo právo na soudní ochranu i právo na spravedlivé soudní řízení podle Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Naopak ústavní soudci nevyhověli Babišově stížnosti, že rozhodnutími obecných soudů byla porušena jeho práva na zachování lidské důstojnosti, osobní cti, dobré pověsti a na ochranu jména, stejně jako právo na ochranu před neoprávněným zásahem do soukromého a rodinného života. Bratislavský krajský soud se nyní bude muset řídit verdiktem ústavních soudců.

Archivní dokumenty, z nichž část byla dříve skartována, uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho ke spolupráci s tajnou policií jako agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Babiš spolupráci s StB odmítá a tvrdí, že je připraven se soudit celý život.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám