Hlavní obsah

Babiš chce po slovenském deníku 25 miliónů za slova, že jako agent StB špinavě udával své kolegy

Právo, ivi

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zažaloval vydavatele listu Nový čas. Chce po něm milión eur (25,5 miliónu korun) za publikování rozhovoru s bývalým agentem československé Státní bezpečnosti (StB) Jánem Sarkocym, který Babiše označil za vědomého spolupracovníka StB. Kromě vydavatele deníku Babiš žaluje i Sarkocyho.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš

Článek

Sarkocy v rozhovoru pro Nový čas řekl, že viděl originál Babišova spisu ohledně jeho spolupráce s StB a že ve spisu není nic zfalšovaného. Současného českého premiéra v demisi označil za člověka, který chtěl ze spolupráce s StB těžit a měl rád peníze.

„Viděl jsme jeho živý spis. Babiš špinavě udával své kolegy,“ řekl v rozhovoru bývalý agent StB. Sarkocy v rozhovoru rovněž tvrdil, že s StB spolupracoval i šéf britských labouristů Jeremy Corbyn.

Deník Nový čas ve středu napsal, že Babiš pociťuje zveřejnění lživých výroků o své osobě jako obrovskou křivdu. „Podle Babišova právníka Sarkocyho výroky o něm vytvářejí úmyslně nepravdivý obraz vypočítavého a nečestného člověka,“ napsal list.

Vydavatel se odmítl omluvit

Vydavatel deníku se odmítl omluvit, protože podle jeho právního zástupce Babiš nedokázal, že nebyl agentem StB. „Vzhledem k tomu, že otázka spolupráce žalobce s StB byla předmětem soudního sporu, veřejnost měla legitimní zájem poznat tvrzení bývalého příslušníka StB o těchto skutečnostech. Nebylo pravomocně rozhodnuto, že žalobce je ve spisech StB evidován neoprávněně,“ řekl listu advokát Ján Havlát.

Slovenský soud v lednu 2018 v souladu s verdiktem Ústavního soudu zamítl Babišovu žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), že je ve svazcích StB veden jako její agent neoprávněně.

Babiš spolupráci s StB dlouhodobě odmítá a podal dovolání ke slovenskému Nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám