Hlavní obsah

V Biškeku přes sto mrtvých, demonstranti měli ubít ministra vnitra

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biškek
Aktualizováno

Demonstrace v Kyrgyzstánu ve středu přešly v hlavním městě Biškeku do tvrdých střetů. Podle agentury AP měl rozlícený dav ubít ministra vnitra Moldomusu Kongantijeva. Jiné agentury uvedly, že žije, ale jeho stav je velmi vážný. Vůdce kyrgyzské opozice Omurbek Tekebajev uvedl, že v Biškeku zahynulo víc než sto lidí.

Článek

Protestující se pokusili vtrhnout do kanceláře prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Zaútočili i na sídlo vlády a obsadili sídlo televize, která přestala vysílat. V zemi byl vyhlášen výjimečný stav.

V úterý tisíce protestujících vtrhly do vládních úřadů v Talasu a několik hodin držely jako rukojmího tamního guvernéra. Ve středu se demonstrace rozšířily po celé zemi.

Demonstranti požadovali Bakijevovu demisi a chtějí nastolit vládu lidu. Středu také vyhlásili dnem "celonárodního odporu".

Trvají na snížení cen základních životních potřeb, především energií. Členy Bakijevovy rodiny chtějí stáhnout ze všech postů na centrálních úřadech.

Vpodvečer podle ruské agentury RIA Novosti podala vláda demisi. Opozice sestavila nový kabinet pod vedením někdejší ministryně zahraničí Rozy Otunbajevové, uvedla RIA. Prezident Bakijev podle demonstrantů opustil hlavní město.

Foto: Vladimir Pirogov, Reuters

Policisté pomáhají zraněnému kolegovi během nepokojů v kyrgyzském Biškeku

Ve středu se demonstrace přenesly do Biškeku a na sever do Narynu, kde protestující ovládli budovy státní správy a ustanovili lidového guvernéra. Protestuje tam 5000 lidí. Demonstrace jsou hlášeny i z města Takmak, kde opozice rovněž obsadila sídlo místní vládní správy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstranti v Kyrgyzstánu zaútočili na kanceláře prezidenta i vládyVideo: Reuters

Palba do davu

V hlavním městě proti demonstrantům policie použila ostrou munici poté, co selhaly pokusy rozehnat dav demonstrantů slzným plynem a gumovými projektily.

Foto: Reuters

Zásah proti demonstrantům v Kyrgyzstánu

Demonstranti se pokusili prorazit bránu sídla vlády za pomoci nákladního automobilu nebo obrněného transportéru, kterého se zmocnili. Na jeho dvoře se soustředilo asi sto milicionářů, kteří budovu vlády hájili.

Poté byl v zemi vyhlášen výjimečný stav. Obyvatelé byli upozorněni, aby nevycházeli ven, protože v ulicích nelze zajistit bezpečnost. Na střechách domů proti sídlu vlády byli rozmístěni ostřelovači.

Skupina demonstrantů poté vtrhla do budovy televize. Ta odpoledne přestala vysílat.

Středeční protesty zřejmě byly zcela spontánní a nikdo je nevedl. Přes noc byly po nepokojích v Talasu zadrženy špičky opozice včetně Almazbeka Atambajeva, který se Bakijevovi postavil v prezidentských volbách. Zadržen byl i další představitel opozice Temir Sarijev. Protesty nyní zřejmě vede bývalý generální prokurátor Azimbek Beknazaro, který v Narynu vyzval k převzetí zemí do vlastních rukou. Plánuje vyrazit do Biškeku.

Foto: Vladimir Pirogov, Reuters

Kyrgyzský premiére Danijar Usenov

Ve středu se odpůrci prezidenta sešli u kanceláří opozice, kde proti nim policie použila slzný plyn. Přesto se vydali na pochod k prezidentskému paláci a sídlu vlády. Pálili přitom portréty Bakijeva. Cestou převraceli a zapalovali policejní auta a napadali policisty.

Část demonstrantů  byla ozbrojená. Dav pak napadl kameny a molotovovými koktejly speciální policejní jednotky.

Rusko i USA, které využívají letiště v Manasu pro zásobování vojsk v Afghánistánu, vyzvaly ke klidu a dodržování zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám