Hlavní obsah

V berlínské zoo uhynul nástupce Knuta, čtyřměsíční medvídě Fritz

– Berlín

Berlínská zoologická zahrada Tierpark v úterý přišla o čtyřměsíční lední medvídě Fritze, který podlehl onemocnění. Na Fritze se veřejnost velice těšila, měl být náhradou za populárního ledního medvěda Knuta, který uhynul před šesti lety.

Foto: File Photo, Reuters

Fritz

Článek

Přesná příčina smrti Fritze ještě známá není, je nutné vyčkat na výsledek laboratorního vyšetření vzorků tkání a krve, napsala agentura DPA. Podle ředitele zoo Andrease Knieriema je zatím známo jen to, že medvídě mělo masivně zanícená a rozšířená játra.

„Jsme šokovaní, smutní a deprimovaní,“ řekl šéf Tierparku Knieriem. „Je neuvěřitelné, jak rychle nám tenhle malý lední medvěd přirostl k srdci,“ dodal.

Foto: Tierpark Berlin/Handout, Reuters

Ředitel berlínské zoo Andreas Knieriem s Fritzem

Podle ředitele mělo akutní onemocnění Fritze velice rychlý průběh. Že během 12 hodin skončí smrtí, je velmi neobvyklé, konstatoval.

Fritze porodila medvědice Tonja loni 3. listopadu. Ale až v polovině ledna se ošetřovatelům podařilo medvídě oddělit od matky a určit, že jde o samečka.

Knut se utopil

Fritzův předchůdce Knut se narodil v roce 2006, jeho matka - medvědice Tosca - jej ale po porodu odmítla, a o mládě se tak museli starat chovatelé. Medvídkův pohnutý osud a roztomilý zjev z něj učinily miláčka nejen celé země, ale i světa. Podle německých médií se na něj do zoologické zahrady ve čtvrti Tiergarten přišlo podívat kolem 11 miliónů lidí.

Knut uhynul v roce 2011 na virovou encefalitidu, kvůli které se zapotácel a spadl do jezírka ve výběhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám