Hlavní obsah

V Berlíně vykopali hlavu Lenina. Museli ale počkat, až se proberou ještěrky

Novinky, kre

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Celých 24 let odpočívala téměř čtyřtunová hlava žulové sochy Vladimira Iljiče Lenina v zemi na okraji Berlína. Zakopána byla po pádu komunistického režimu v Německé demokratické republice. Nyní by se měla stát součástí výstavy o berlínských pomnících. Než se ale vykopala, muselo se počkat, až se probere z hibernace ohrožený druh ještěrek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Leninova hlavaVideo: Reuters

 
Článek

Na berlínském náměstí stával obří devatenáctimetrový pomník Lenina od roku 1970 do roku 1991. Dílo sochaře Nikolaje Tomského bylo strženo a rozřezáno na 129 kusů, které byly zakopány v lese na jihovýchodním okraji Berlína. Město tak chtělo zapomenout na svou komunistickou minulost.

Nicméně ve čtvrtek byla 1,7 metru vysoká hlava ruského revolucionáře vykopána a odvezena do muzea v pevnosti Špandava v západní části německé metropole. Tam bude od jara příštího roku součástí výstavy o berlínských pomnících. Zbylé části sochy by měly zůstat zahrabané.

Radnice byla proti

Vyzvednutí hlavy sochy, která byla na náměstí v berlínské čtvrti Friedrichshain odhalena u příležitosti nedožitých 100. Leninových narozenin, předcházely dlouhé debaty. Kvůli vysokým nákladům spojeným s vyhrabáním sochy byla proti hlavně berlínská radnice. Ta navíc tvrdila, že neví, kde je socha zakopaná.

Foto: Wolfgang Kumm, ČTK/AP

Hlavu vykopali po 24 letech.

Problém podle serveru The Telegraph vyřešil americký filmař Rick Minnich působící v Berlíně, který hlavu dříve natáčel a věděl přesně, kde je pohřbena.

Navíc se muselo počkat, až se probere ze zimního spánku ohrožený druh ještěrky obecné, který žije v lese, a bude se moci přestěhovat na jiné místo. Kvůli tomu byly výkopové práce pozastaveny.

Socha se proslavila mimo jiné díky scéně z filmu Good bye, Lenin! z roku 2003, kde byl monument symbolicky přenesen vrtulníkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám