Hlavní obsah

Tisíce lidí v ulicích, uzavřené centrum a policie v pohotovosti. V Berlíně se protestuje

– Berlín • Aktualizováno

Přes osm tisíc demonstrantů, na čtyři desítky zadržených, uzavřené okolí Spolkového sněmu, dopravní omezení a tisíce policistů v ulicích německé metropole Berlín. V hlavním městě Německa se odehrává masivní protest lidí, kteří nesouhlasí s novelou zákona na potírání infekčních nemocí, píše server týdeníku Focus. Policie nařídila protesty rozpustit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Berlíně protestuje na 8000 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Od rána, kdy byly v centru Berlína stovky demonstrantů, se jejich počty několikanásobně rozrostly. Vzhledem k tomu, že se nedodržují bezpečné vzdálenosti a mnozí protestující nemají roušky, policie nařídila, aby byly demonstrace rozpuštěny. Účastníci výzvy nerespektují a začínají bitky a tvrdé střety mezi policisty a demonstranty.

Foto: Christian Mang, Reuters

Mezi protestujícími a policisty dochází k tvrdým střetům

Podle berlínské policie bylo zatčeno sedm lidí a policisté museli použít donucovací prostředky, aby demonstranty zpacifikovali. Podle policie se větší skupina pokusila překonat bariéry. Tomu zabránili. Na muže zákona se snesla sprška lahví, policisté museli občas použít pepřový sprej.

Dvě protestní shromáždění večer policie rozpustila, protože demonstranti nerespektovali hygienická opatření.

V Berlíně nasadili proti demonstrantům vodní dělo

Evropa

Dav se poté vydal směrem na Potsdamer Platz. Policisté jsou připraveni s obušky, aby je zastavili.

Kvůli obavám z násilností bylo dodatečně povoláno dalších 2200 policistů.

Zákon o potírání infekčních chorob vzbuzoval vášně už loňský rok, kdy ho v listopadu parlament novelizoval. Tehdy proti předloze protestovalo kolem deseti tisíc lidí a demonstrace přerostly v násilnosti, policie rozháněla dav několik hodin vodními děly.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Do ulic bylo povoláno dalších 2200 policistů.

Novela totiž umožní spolkové vládě zatáhnout v jakémkoli německém regionu nouzovou brzdu. Nyní taková pravomoc náleží vedení jednotlivých spolkových zemí. Brzdu chce vláda aktivovat, jakmile v oblasti bude déle než tři dny 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel během sedmidenního sledovaného období.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Střety mezi policisty a demonstranty

Nouzová brzda uzavře obchody, zavede zákaz nočního vycházení v době od 22:00 do 05:00. Od sedmidenního průměru nad 165 nových případů na 100 tisíc obyvatel po třech po sobě jdoucích dnech se uzavřou i školy, které přejdou na digitální výuku.

Německý parlament schválil koronavirovou brzdu

Koronavirus

Německý parlament ve zrychleném procesu nouzovou brzdu ve středu odpoledne nakonec přijal. Ve čtvrtek novelu zákona ještě musí posvětit Spolková rada, ve které jsou zastoupeny přímo spolkové země. Očekává se, že tak učiní.

Reklama

Výběr článků

Načítám