Hlavní obsah

Útok přesměroval počítačový provoz francouzského ministerstva do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzské ministerstvo financí odstavilo 10 000 svých počítačů poté, co se jeho síť stala terčem rozsáhlého útoku počítačových pirátů, kteří k tomuto účelu použili internetové adresy v Číně. V pondělí to uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hackery zajímaly především dokumenty o skupině zemí G20, ale i o rozvojovém světě, oznámil ministr financí François Baron. Útok, jenž se uskutečnil už v prosinci a během něhož byl internetový provoz ministerstva přesměrován do Číny, označil jako velkolepý a dosud zřejmě největší na vládní počítače. Úřady ho stále vyšetřují. „Máme stopy,“ poznamenal Baron.

Jeho náměstek Dominique Lamiot dodal, že ministerstvo mezitím posílilo ochranu své sítě. Podle Lamiota se terčem stalo okolo sta počítačů. Technici během oprav odpojili 10 000 ze 170 000 počítačů, s nimiž ministerstvo pracuje.

Podobný útok s přesměrováním provozu do Číny podle CNN zažily loni také americké vládní úřady. [celá zpráva]

Francie letos předsedá skupině dvaceti největších světových ekonomik G20. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy chce reformovat světový finanční a obchodní systém, aby bylo do budoucna zabráněno nedostatkům, jež vedly k poslední ekonomické krizi. Sarkozy nabízí rozvojovému světu výměnou za podporu jeho plánů rozvojovou pomoc či světovou daň na finanční transakce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám