Hlavní obsah

Útočník z Champs-Élysées slíbil věrnost Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Adam Dzaziri, který zaútočil v pondělí na policisty na pařížské třídě Champs-Élysées, slíbil věrnost Islámskému státu, napsal v úterý server týdeníku Focus s odkazem na informace vyšetřovatelů. Při prohlídce jeho bytu se totiž našel dopis na rozloučenou, v němž jednatřicetiletý muž svůj čin vysvětluje.

Foto: Matthieu Alexandre, ČTK/AP

Policisté odvezli tělo atentátníka.

Článek

V dopise vyjadřoval podporu teroristickému uskupení IS, ovládajícímu část Sýrie a Iráku. Svěřil se také, že hrál "dvojí hru", když si jako sportovní střelec pořídil arzenál zbraní, ale pomýšlel na spáchání teroristického útoku.

Dzaziri sice nebyl nikdy trestán, ale byl od roku 2015 evidován a sledován kvůli svému radikalismu.

Policie prohledala útočníkův byt a podnikla razii v jeho okolí. Zatkla jeho bývalou manželku, bratra, švagrovou i otce, kteří žijí asi 30 kilometrů jižně od Paříže. Podle médií Djaziriho rodina sympatizuje s hnutím salafistů, tedy islámských fundamentalistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zásah po útoku na Champs-ÉlyséesVideo: Reuters

Otázky ale vzbuzuje fakt, že Djaziri měl zbrojní průkaz na sportovní zbraně a ačkoliv byl sledován kvůli sympatiím, které vyjadřoval islámskému radikalismu, byl mu průkaz prodloužen o dalších pět let. V jeho bytě se našly další střelné zbraně. Celkově jich vlastnil devět, z toho tři vyžadující úřední povolení.

Incident se stal v pondělí odpoledne asi 300 metrů od Velkého paláce. Renault řízený Dzazirim naboural policejní dodávku a vzápětí začal hořet. Policisté auto uhasili a z vozu vytáhli řidiče, který později zemřel. V jeho autě byla také nalezena automatická puška a plynová bomba. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám