Hlavní obsah

Útočník vyskočil na pódium a zblízka mířil pistolí na bulharského politika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Život dlouholetého vůdce turecké menšiny v Bulharsku Achmeda Dogana v sobotu v Sofii ohrožoval pětadvacetiletý útočník. Při sjezdu Hnutí za práva a svobody (DPS), které je v zemi hlavním obhájcem zájmů turecké menšiny, útočník vyskočil na pódium a ohrožoval Dogana pistolí. Díky zákroku pořadatelů a policie se útok obešel bez zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník ohrožoval politika pistolí, nakonec to ale schytal sámVideo: Reuters

 
Článek

Podle policie útočník pochází z města Burgasu a při útoku u sebe měl kromě pistole i dva nože. Motiv útoku, k němuž došlo v centru hlavního města Sofie, nejsou známy. Dogan incident bez újmy přestál a pokračoval v projevu.

DPS v Bulharsku reprezentuje zájmy etnických Turků, kteří tvoří asi 12 procent ze 7,3 milionu obyvatel. V Bulharsku je politické násilí vzácností, i když v roce 1996 byl zastřelen poslední šéf vlády komunistické éry v Bulharsku Andrej Lukanov. Několik podezřelých osob tehdy policie zadržela, ale posléze byli všichni zproštěni obvinění.

DPS vzniklo v 80. letech minulého století jako reakce na násilné pobulharšťování tureckých jmen komunistickými úřady. Příznivce má nejen mezi Turky, ale i mezi dalšími muslimy. Od roku 1990 strana pravidelně boduje ve volbách, po roce 2005 byla členem tehdejší vládní koalice.

Reklama

Výběr článků

Načítám