Hlavní obsah

Útočník v Paříži napadl nožem policisty, pět mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Na policejní prefektuře v samém srdci Paříže zaútočil ve čtvrtek její zaměstnanec pětačtyřicetiletý Mickaël H. nožem na své kolegy policisty. Při útoku zahynuli čtyři lidé a jeden policista byl vážně zraněn, napsal server deníku Le Parisien. Pachatel byl zastřelen, uvedla televize BFMTV. První informace hovořily pouze o jedné oběti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž s nožem zaútočil na policisty na služebně v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Zatím není zřejmý důvod útoku. Prokuratura ale oznámila, že po domovní prohlídce vzala do vazby jeho ženu. Server bfmtv.com uvedl, že Mickaël H. před 18 měsíci přestoupil na islám.

Útok se odehrál na prefektuře v Île de la Cité, ostrově na řece Seině, kolem 13:00. Jednomu z policistů se podařilo pachatele zneškodnit. Zdroj z policejních odborů tvrdí, že útočník byl zastřelen. „Zneškodnil ho kolega, byla to sebeobrana,” uvádí se v oficiálním prohlášení odborů.

Ministr vnitra Christophe Castaner uvedl, že útočníkem byl ”pětačtyřicetiletý muž, zaměstnanec (prefektury) od roku 2003”, který propadl vražednému běsnění mezi 12:30 a 13:00 SELČ. „Nikdy nevykazoval žádné problémy v chování, nedal znát ani nejmenší důvod k poplachu,” řekl.

„Je administrativním úředníkem s více než 20 odslouženými lety. Pracoval na ředitelství zpravodajských služeb. Nebyl s ním nikdy žádný problém,“ uvádí se v oficiálním prohlášení policejních odborů. Útočník měl mít lehký handicap, špatně slyšel.

Foto: Profimedia.cz

Okolí policejní prefektury v centru Paříže je uzavřené.

Pozadí činu je zatím nejasné. Některá média spekulují, že mohlo jít o vyřizování účtů na pracovišti. „Podle toho, co vím, šlo o problémy v práci, muž měl problémy s nadřízeným,” řekl podle Franceinfo mluvčí policejních odborů Christophe Crepin.

„Pachatel začal útočit ve své kanceláři a pak se vydal do budovy. Jeho motiv zatím neznáme, nejspíš se přestal ovládat,” řekl serveru bfmtv.com představitel policejních odborů Loic Travers. V interních záznamech prefektury je uvedeno, že měl v poslední době ve službě spor.

Šéf policejních odborů Jean-Marc Bailleul označil incident spíše za zločin než za teroristický čin. „Byl to okamžik šílenství,” řekl stanici bfmtv.

Okolí úřadu policie uzavřela, stejně jako blízkou stanici metra Cité, kterou prohledávají cvičení psi. Na místo dorazili ministr vnitra Christophe Castane, premiér Édouard Philippe i prezident Emmanuel Macron.

Foto: Profimedia.cz

Uzavřena je i nejbližší stanice metra

Muž v Bavorsku zaútočil kamenem na Izraelku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám