Hlavní obsah

USA si nepřejí obnovit dohodu o otevřeném nebi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy ve čtvrtek informovaly Rusko, že se neplánují vrátit k dohodě o otevřeném nebi. S odkazem na vyjádření činitelů z administrativy prezidenta Joea Bidena to píše agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Americký letoun P-3C Orion (ilustrační foto)

Článek

USA od dohody odstoupily loni za vlády tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, což Biden nejprve kritizoval.

Mnohostranná dohoda umožňuje provádět vzájemné kontrolní přelety nad signatářskými státy. Trump odstoupení loni vysvětloval tím, že Moskva ujednání nedodržovala, což však Rusko odmítalo. Následně pak začátkem letošního ledna oznámilo, že od dohody odstupuje také.

USA opouštějí smlouvu o otevřeném nebi. Rusko i deset zemí EU včetně ČR pokračuje

Evropa

Náměstkyně ministra zahraničí Wendy Shermanová ve čtvrtek podle AP Rusy informovala, že se nynější administrativa rozhodla ke smlouvě nevracet. Takové rozhodnutí se přitom zčásti očekávalo, protože USA nedávno sešrotovaly dvě letadla, která ke kontrolním přeletům používaly.

Oznámení USA o definitivním opuštění dohody o otevřeném nebi přichází jen pár týdnů před prvním osobním setkáním Bidena s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jež je plánováno na 16. června v Ženevě.

USA odstupují od Smlouvy o otevřeném nebi

Amerika

Na formálním odstoupení od dohody o otevřeném nebi pracuje i Rusko, minulý týden příslušný návrh zákona schválila dolní komora ruského parlamentu a média nepochybují, že hladce projde i zbytkem legislativního procesu.

Smlouva o otevřeném nebi vstoupila v platnost v roce 2002 a má přes tři desítky signatářů. Jejím cílem bylo posílit mezinárodní důvěru umožněním možnosti monitorovat například dodržování odzbrojovacích smluv a dalších vojenských aktivit. Za její trvání smluvní strany uskutečnily přes 1500 kontrolních

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám