Hlavní obsah

USA omezí počet vojáků v Německu, aby neplatily tolik za ochranu jiných zemí

– Berlín

Spojené státy plánují stáhnout část svých vojáků z Německa, protože se Američanům nelíbí, že platí příliš mnoho peněz za bezpečnost jiných zemí. Ve středu to německému deníku Bild řekl končící americký velvyslanec v Berlíně Richard Grenell. Podle mluvčí německé vlády Ulrike Demmerová ještě konečné rozhodnutí nepadlo.

Foto: Reuters

Velvyslanec USA v Německu Richard Allen Grenell

Článek

Deník The Wall Street Journal minulý pátek s odvoláním na nejmenované americké vládní činitele napsal, že prezident Donald Trump nařídil stáhnout z Německa 9500 ze stávajících 34 500 amerických vojáků. Pak jich tam zůstane 25 000.

„To není malé číslo,” řekl Grenell. „Američtí daňoví poplatníci už nechtějí platit tolik za obranu jiných zemí,” dodal muž považovaný za věrného spojence republikánského prezidenta Trumpa. Grenell před několika dny oznámil, že na postu velvyslance končí. Objevily se spekulace, že odejde do Trumpova volebního týmu. Trump  sice v únoru uvedl, že si Grenella vybral do funkce úřadujícího šéfa tajných služeb (DNI) , tím se ale na konci května stal John Lee Ratcliffe.

Trump si za šéfa tajných služeb vybral velvyslance USA v Berlíně

Amerika

USA se nelíbí nízké výdaje Německa na obranu

Agentura Reuters ve čtvrtek napsala, že chystané stažení části amerických vojáků znamená další zvrat ve vztazích mezi Berlínem a Washingtonem, které jsou za Trumpovy vlády často napjaté. Trump tlačí na Německo, aby zvýšilo výdaje na obranu a obviňuje ho, že je „zajatcem” Ruska kvůli jeho částečné závislosti na ruských energetických surovinách.

USA sníží počet vojáků v Německu, píší média. Část zřejmě zamíří do Polska

Zahraniční

Reuters také uvádí, že Trumpovo rozhodnutí omezit americkou vojenskou přítomnost v Německu zaskočilo řadu vysoce postavených činitelů zabývajících se národní bezpečností.

Pentagon ještě musí dostat oficiální nařízení, aby prezidentovo rozhodnutí uskutečnil. Mluvčí německé vlády Ulrike Demmerová ve středu řekla, že „konečné rozhodnutí podle našich informací ještě nepadlo”.

Americký velvyslanec vytáčí Němce. Chová se prý jako komisař okupační mocnosti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám