Hlavní obsah

USA diktátorsky likvidují celé národy, míní Slota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Do USA se už nenavážejí jen představitelé některých jihoamerických či blízkovýchodních zemí. Tvrdá kritika tentokrát zazněla ze Slovenska. Spojené státy se podle předsedy Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty chovají jako diktátor a likvidují celé národy.

Článek

Slota si myslí, že Washingtonu by vyhovovala další válka na Balkáně, a proto prosazuje samostatnost srbské provincie Kosovo, v níž většinu obyvatelstva tvoří etničtí Albánci. "Likvidují celé národy," řekl v neděli Slota ve Slovenské televizi na adresu USA, které kritizoval za bombardování Bělehradu koncem 90. let v době války v Kosovu.

"Srbsko bylo (tehdy) zdevastované víc než po druhé světové válce," prohlásil šéf SNS, který je nechvalně znám svými kontroverzními výroky. Zdůraznil, že Američané chtějí zlikvidovat Srby, kteří bránili křesťanství proti nájezdu Turků.

Současná vláda premiéra Roberta Fica, jejímž členy jsou i ministři za SNS, se sice netají jistým odstupem od americké zahraniční politiky, po svém loňském jmenování se však výslovně přihlásila ke všem závazkům plynoucím ze členství v Severoatlantické alianci.

Slota vyzval ministra zahraničí Jána Kubiše, aby v Radě bezpečnosti OSN, jejímž je Slovensko nestálým členem, hlasoval proti návrhu omezené závislosti Kosova, který předložil zvláštní zmocněnec generálního tajemníka OSN Martti Ahtisaari. "Měl by se minimálně zdržet hlasování," doporučil Slota.

Slovenská diplomacie zaujala na rozdíl od většiny členů EU vůči Ahtisaariho návrhu velmi zdrženlivé stanovisko. Podle Fica Slovensko nebude hlasovat pro nezávislost Kosova, pokud se neprosadí připomínky Bratislavy, která žádá, aby v této záležitosti byly respektovány i požadavky Srbska. Bělehrad nezávislost Kosova odmítá.

Budoucnost Kosova se v minulých týdnech stala na Slovensku velkým politickým tématem. Někteří politici tvrdí, že nezávislost provincie by vytvořila precedens pro maďarskou menšinu na Slovensku, která by mohla zintenzívnit svoje snahy získat autonomii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám