Hlavní obsah

USA dají Ukrajině další miliardy na posílení bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy poskytnou Ukrajině dalších 335 miliónů dolarů (8 miliard korun) na posílení bezpečnosti. Další pomoc přislíbil ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi ve čtvrtek americký viceprezident Joseph Biden, uvedl v prohlášení pro tisk Bílý dům.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký viceprezident Joseph Biden s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem

Článek

Biden se s Porošenkem sešel na okraj summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu. Podle něj je zásadní, aby v Kyjevě rychle vznikla nová proreformní vláda. V opačném případě je ohrožen přísun mezinárodní finanční pomoci včetně třetiny půjčky miliardy dolarů, kterou přislíbily USA.

Vláda premiéra Arsenija Jaceňuka přišla o podporu v polovině února a nová koalice se teprve rodí. Ukrajina je přitom závislá na mezinárodní pomoci, její ekonomika po odtržení Krymu a válce na Donbasu poklesla o více než desetinu.

Související témata:

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Americký viceprezident Joe Biden v Litvě

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Kyjev má výměnou za reformy získat od mezinárodních věřitelů v čele s Mezinárodním měnovým fondem, USA a Evropskou unií v příštích čtyřech letech 40 miliard dolarů (950 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám