Hlavní obsah

USA budou připraveny na evakuaci Američanů ze Soči

– Washington

Spojené státy budou mít připraveny dvě válečné lodě a několik transportních letadel v případě, že by bylo potřeba evakuovat americké sportovce a činovníky ze Soči. Uvedl to v pondělí americký představitel pro CNN poté, co se objevily zprávy, že Rusko varuje před čtyřmi možnými sebevražednými atentátnicemi.

Článek

Ministerstvo zahraničí by evakuaci organizovalo a provádělo. Počítá se s povoláním dvou lodí operujících v Černém moři, na jejichž palubách jsou schopné přistávat vrtulníky. Velké transportní letadlo C-17 by bylo připraveno na základně v Německu a v Soči by mohlo být za dvě hodiny. V nouzi by pomohla i další letadla najatá ministerstvem zahraničí.

Před evakuací by bylo potřeba požádat Moskvu o souhlas, připomněl americký zdroj. Zdůraznil, že letadla a lodě tam ale budou pro případ, „že by došlo k něčemu takovému, jako je velký teroristický útok a bylo potřeba dostat Američany pryč.“

Prezident Vladimir Putin opakovaně ujišťuje, že jeho země zesílila bezpečnostní opatření na úroveň, že je schopna si poradit se všemi případnými hrozbami. V této souvislosti připomněl, že země bez problémů uspořádala mítinky zemí G8 a G20. Oblast bude střežit 40 tisíc příslušníků bezpečnostních sil.

Americké obavy

Někteří američtí zákonodárci a také jeden sportovec však dali najevo své obavy z  možného útoku, jimiž hrozí kavkazská pobočka irácké radikální organizace Ansar Sunna. [celá zpráva]

Senátor Angus King, který je členem senátního bezpečnostního výboru, uvedl, že by se her nezúčastnil a nikoho ze své rodiny by tam neposlal.

Člen sněmovního bezpečnostního výboru Mike Rogers vyzval ruskou vládu, aby při zajištění bezpečnosti her více spolupracovala s USA: „Nezdá se nám, že bychom dostávali všechny informace, které potřebujeme pro ochranu našich sportovců. Úroveň obav je velká.“

Strach dal najevo francouzský snowboardista Xavier de la Rue, který místo označil za svým způsobem válečnou zónu, protože je v oblasti, kde jsou všechny země, které chtějí zlikvidovat Rusko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám