Hlavní obsah

„Perverze uprostřed krize.“ Úředníkům v EU se razantně zvýší platy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perverze uprostřed krize. Tak nazývá deník Bild skutečnost, že se 60 tisícům úředníků a spolupracovníků Evropské unie automaticky zvýší platy o 8,5 procenta, a to nejpozději ke konci letošního roku. Toto „XXL“ zvýšení platů úředníkům zcela vykompenzuje razantní zdražení, píše deník Bild.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Základem pro toto automatické navýšení mezd je dokument z října roku 2013, který počítá s „automatickou aktualizací všech platů, důchodů a příspěvků úředníků a dalších zaměstnanců EU“, uvádí Bild.

Základem, od kterého se určuje zvýšení platu, je míra inflace v Belgii a Lucembursku. V současnosti činí 9,4 procenta a 8,5 procenta.

Německý deník Handelsblatt píše, že se o konečné částce, o kterou se budou platy v EU automaticky zvyšovat, ještě v rámci Evropské komise diskutuje.

Státy EU schválily další peníze pro Kyjev a otevřely cestu k novým sankcím

Zahraniční

V každém případě se budou mzdy dobře placených unijních úředníků zvyšovat, a to automaticky.

Pro ilustraci, například ředitel EU, který nyní pobírá měsíčně 15 590 eur (381 955 korun), se může nově těšit na zhruba 16 890 eur (413 805 korun).

Zvýšení platu o 1300 eur (31 850 korun), a to uprostřed krize, zdůrazňuje deník Bild, který uvádí, že miliony obyčejných zaměstnanců si mohou nechat o zvýšení platů jenom zdát.

„Žádný zaměstnanec v Německu nedostává automatickou kompenzaci inflace. Zvýšení mezd o osm procent je výsměchem každému zaměstnanci v Německu,“ kritizuje skutečnost poslanec německého spolkového sněmu za CSU Stefan Müller.

„EU, pokud se týká platů, je evidentní samoobsluhou,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám