Hlavní obsah

Uprchlíci hledají cesty do Švédska. Öresund se snaží překonat pěšky i na člunu

Novinky, lsi

Švédská policie zastavila v neděli pět žadatelů o azyl, kteří se pokoušeli pěšky přejít most přes Öresundskou úžinu mezi dánskou Kodaní a švédským městem Malmö. Jiný muž se zase snažil propašovat do Švédska migranta na gumovém člunu. Mohlo by se jednat o první pokusy, jak překonat kontroly na švédských hranicích. Informoval o tom švédský server The Local.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Most Öresund spojuje Dánsko a Švédsko

Článek

Policie zastavila pět lidí na dálnici vedoucí k mostu Öresund. „Protože to bylo na dánské straně, informovali jsme dánské kolegy. Ti vzali několik lidí do vazby,“ řekla švédská policejní mluvčí Ewa-Gun Westfordová televizi SVT.

To potvrdila dánská policie, která televizi TV2 upřesnila, že se jednalo o jednoho dospělého a čtyři nezletilé, kteří dříve žádali o azyl v Dánsku. Všichni už jsou zpět v uprchlickém táboře v Dánsku.

Situace se odehrála jen několik hodin poté, co policie zatkla muže, který se snažil propašovat migranta na gumovém člunu z dánského Helsingöru do švédského Helsingborgu.

Organizace na pomoc migrantům už kvůli těmto případům vyjádřily obavy z obchodování s uprchlíky a z nebezpečných přechodů Baltského moře. Důvodem riskantních cest mohou být nově zavedené kontroly na švédských hranicích.

Nové způsoby 

Westfordová řekla, že by se nedivila, kdyby se nyní větší množství lidí pokoušelo obejít kontroly buď na lodích po moři nebo přes Öresund.

„Mohlo by to být prvním znamením něčeho nového,” uvedla Westfordová s poukazem na to, že podobným způsobem se uprchlíci snaží překonat i kanál La Manche.

Podle ní jsou právě nedělní případy prvními pokusy, jak překonat nová pravidla na švédských hranicích.

Švédsko začalo minulý týden uplatňovat kontroly totožnosti lidí přijíždějících z Dánska. Jejich cílem je snížit počet migrantů přijíždějících do země. V reakci na to zavedlo obdobné kontroly na hranicích s Německem i Dánsko. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám