Hlavní obsah

Úplný chaos. Napadené Polsko by na tom bylo hůř než Ukrajina, míní tamní demograf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by Rusko zaútočilo na Polsko, bylo by na tom v některých ohledech hůře než nyní napadená Ukrajina. Je o tom alespoň přesvědčen polský demograf Ariel Drabiński, který tento scénář rozebíral v rozhovoru s tamním zpravodajským webem onet.pl.

Foto: Profimedia.cz

Branný kurz organizovaný polskou armádou u Krakova (únor 2024)

Článek

„V případě, že Rusko zaútočí na Severoatlantickou alianci, je třeba si uvědomit, že v některých ohledech je na tom Polsko hůře než Ukrajina. Naší zemi bude hrozit úplný chaos,“ řekl v rozhovoru Drabiński.

„Chaos zavládne v zásobování lidí potravinami, vodou či léky, v přístupu k internetu i v organizování evakuace obyvatelstva,“ míní polský expert. Vinu za tento stav podle něj nesou všechny polské vlády od roku 1989. Dodal, že za obzvláště absurdní považuje to, že se v nic v tomto směru nezměnilo ani za uplynulé dva roky, kdy se Ukrajina brání rozsáhlé ruské invazi.

„Budeme obrazně řečeno odsouzeni držet naši zemi pohromadě lepicí páskou, ale pokud ji nebudeme mít, stát se nám rozpadne. Stane se tak proto, že v jeho zákulisí nejsou připraveni lidé, kteří by věděli, co je třeba v takové situaci nutně dělat,“ vylíčil Drabiński svůj pohled na pochmurné vyhlídky Polska v případě války.

Jednotlivé samosprávy v Polsku podle něj dnes ani nevědí, zda mají nebo nemají právo nakoupit pro obyvatelstvo plynové masky, a hasiči zodpovědní za civilní obranu nemají připravené žádné plány evakuace civilního obyvatelstva.

Úřad: Civilní obrana fakticky neexistuje

Také z poslední, před pár dny zveřejněné zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NIK) vyplynulo, že „civilní obrana v Polsku fakticky neexistuje – je na tragické úrovni. Lidé netuší, kde v případě hrozícího nebezpečí mohou najít bezpečné místo,“ uvedl server natemat.pl.

Zároveň dodal, že s ochranou v krytech mohou v současnosti počítat maximálně 4 procenta (1,5 mil.) z celkového počtu 38 milionů polských obyvatel.

Polský premiér Donald Tusk v úterý připustil, že ačkoliv se snaží být ostražitý a nechce nikoho strašit, hrozba ruské agrese je reálná. Polsko proto podle něj musí začít přijímat dosud odkládaná rozhodnutí a na více frontách připravit Polsko na každý z možných hrozících scénářů.

Ukrajinci s Rusy prohrávají, chystejme se na válku, mobilizuje polský generál

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám