Hlavní obsah

UNHCR: Různé hraniční režimy způsobí právní nejistotu uprchlíků

Evropská unie by se neměla rozpadnout na části s různým hraničním režimem, protože by to mezi uprchlíky způsobilo právní nejistotu. V neděli to uvedl komisariát OSN pro uprchlíky (UNHCR). Vyzval také k rychlému schválení návrhu Evropské komise na přerozdělování běženců.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Uprchlíci na nádraží v makedonském městě Gevgelija. odkud chtějí odjet vlakem do Srbska.

Článek

Rozhodnutí unijních ministrů vnitra a spravedlnosti, kteří budou v pondělí o uprchlické krizi jednat na mimořádné schůzce v Bruselu, tak budou podle UNHCR "ještě důležitější".

Německo v neděli oznámilo, že kvůli nezvládnutelnému náporu uprchlíků obnoví s okamžitou platností dočasně kontroly na svých vnitřních hranicích, nejprve s Rakouskem. [celá zpráva]

Česko už na krok Německa zareagovalo tak, že policie posiluje kvůli uprchlíkům opatření na hranicích s Rakouskem. [celá zpráva]

Podle UNHCR by Evropa měla vytvořit efektivní přijímací centra pro uprchlíky, kde by byli imigranti po příchodu do Řecka, Itálie a Maďarska zaregistrováni a byla jim poskytnuta podpora. Úřad též vyzval k rychlému schválení návrhu Evropské komise na přerozdělování uprchlíků a jeho uvedení do praxe.

Reklama

Výběr článků

Načítám