Hlavní obsah

Svazky stodolarovek. Ukrajinský soudce byl zadržen při přijetí úplatku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské protikorupční úřady zadržely předsedu nejvyššího soudu Vsevoloda Kňazeva při přijetí úplatku ve výši tří milionů dolarů (65 milionů Kč). S odvoláním na ukrajinská média to uvedla agentura DPA.

Foto: NABU/Telegram

Ukrajinský národní protikorupční úřad (NABU) na Telegramu zveřejnil fotografii svazků stodolarových bankovek vyložených na gauči

Článek

Ukrajinský národní protikorupční úřad (NABU), který na Telegramu zveřejnil fotografii svazků stodolarových bankovek vyložených na gauči, uvedl, že se mu podařilo odhalit rozsáhlou korupci na nejvyšším soudu, kde bylo možné za úplatu získávat různé výhody.

Šéf soudu Kňazev podle agentury Ukrinform dostal peníze od lidí, kteří zastupovali jednoho z ukrajinských oligarchů. Třiačtyřicetiletý soudce stojí v čele nejvyššího soudu od října 2021.

Jak poznamenává DPA, tvrdý boj proti korupci opakovaně slibuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který chce ukázat, že jeho země je připravena na zahájení přístupových rozhovorů s Evropskou unií. Přijetí protikorupčních reforem je jedním z klíčových požadavků pro vstup Ukrajiny do EU. Sedmadvacítka loni Kyjevu udělila status kandidátské země v reakci na ruskou invazi.

V nejnovějším indexu vnímání korupce organizace Transparency International se Ukrajina umístila na 116. místě ze 180 zemí. Oproti roku 2022 si polepšila o jednu příčku.

Miliony v gauči. Ukrajinskou obranu dál sužují korupční aféry

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám