Hlavní obsah

Ukrajinský ministr stál v čele zločinecké skupiny, která podváděla s pozemky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský protikorupční úřad podezírá ministra zemědělství Mykolu Solského v souvislosti s machinacemi se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy.

Foto: Minagropolitiky

Ukrajinský ministr pro zemědělskou politiku Mykola Solskyj

Článek

„Úřadující ministr byl odhalen, že se zmocnil státních pozemků v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů Kč) a pokusil se získat půdu v hodnotě dalších 190 milionů hřiven,“ uvedl protikorupční úřad NABU na svých stránkách na Facebooku.

Jméno podezřelého nebylo zveřejněno, ale Ukrajinska pravda vyvodila, že jde o úřadujícího ministra pro zemědělskou politiku a potravinářství Mykolu Solského. Zdroje to listu potvrdily.

Někdejší podnikatel v zemědělství Solskyj zastával do března 2022 pozici šéfa agrárního výboru parlamentu, pak se stal ministrem pro zemědělskou politiku a potravinářství.

Finta gangu

Pozemků se nezmocnil sám, měl stát v čele zločinecké skupiny, ve které působili také pracovníci ukrajinského katastru nemovitostí a i tzv. kurátoři, kteří dohlíželi na jejich činnost. Jsou podezřelí, že zničili dokumenty, na jejichž základě měly dva státní podniky v Sumské oblasti na severu Ukrajiny právo trvale užívat pozemky. Ty byly následně převedeny do vlastnictví předem určených lidí pod záminkou uplatnění jejich práva na volnou půdu.

Podmínkou nabytí pozemku do vlastnictví byl přitom ještě před převzetím podpis smlouvy o jeho pronájmu soukromému zemědělskému podniku.

V letech 2017 až 2021 se skupina tímto způsobem zmocnila 1250 pozemků o celkové rozloze bezmála 2493 hektarů, které tehdy měly hodnotu přes 291 milionů hřiven. Převodu dalších 3282 hektarů se podle protikorupční agentury podařilo zabránit.

„Organizátorovi schématu, úřadujícímu ministrovi, dvěma dohlížitelům státního katastru nemovitostí a osobě, která trestnému činu napomohla, bylo doručeno sdělení o podezření,“ uvedla NABU. Počet stíhaných zřejmě nebude konečný.

Solskyj a ministerstvo zemědělství se na dotaz agentury Reuters odmítli ke kauze vyjádřit. Pokud se informace potvrdí, Solskyj by byl prvním známým ministrem za prezidenta Volodymyra Zelenského, kterého orgány činné v trestním řízení označily za podezřelého v korupční kauze, připomněl Reuters.

KOMENTÁŘ: Korupce na Ukrajině je problém, ale ne ten hlavní - Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám