Hlavní obsah

Ukrajinský boxer Kličko bude kandidovat na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský opoziční vůdce a mistr světa v boxu Vitalij Kličko ve čtvrtek oznámil, že bude kandidovat na prezidenta. Ve volbách v březnu roku 2015 se postaví současné hlavě státu Viktoru Janukovyčovi. Informovala o tom agentura AFP. Podle nedávných průzkumů je vůdce strany UDAR v zemi již populárnější než nynější prezident.

Foto: Anatolii Stepanov, Reuters

Šěf strany Udar Vitalij Kličko v parlamentu (vpravo)

Článek

„Budu prezidentským kandidátem,” oznámil Kličko v ukrajinském parlamentu. Slavný boxer žije střídavě v Německu a na Ukrajině a objevily se již hlasy, že právě kvůli tomu nemůže ve volbách kandidovat. Podle ukrajinských zákonů musí kandidát na prezidenta žít v zemi nejméně deset let. Kličko ale tvrdí, že legislativu neporušuje. Jak opoziční předák uvedl, je ukrajinským občanem a má zároveň i právo žít v Německu.

Podle průzkumu veřejného mínění, který byl na Ukrajině proveden v květnu, Kličko přeskočil v oblíbenosti prezidenta Janukovyče. Pokud by se volby konaly v té době, boxerovi by dalo hlas 15,9 procenta dotázaných, zatímco pro současnou hlavu státu by hlasovalo 14,3 procenta respondentů. Kličko ale posiluje, ve srovnání s průzkumem z loňského června si polepšil o sedm procentních bodů. Na druhé straně Janukovyč si o tři pohoršil.

Volby ukrajinského prezidenta se mají konat v březnu roku 2015. K vítězství v prvním kole musí některý z kandidátů získat více než 50 procent hlasů. Pokud se tak nestane, utkají se ve druhém kolem dva nejúspěšnější účastníci z kola prvního.

Reklama

Výběr článků

Načítám